Od srpnja 2013. u Hrvatsku jedino s putovnicom

Građani Bosne i Hercegovine, koji nemaju hrvatsko državljanstvo, od srpnja iduće godine, kada RH ulazi u EU, neće moći s osobnom iskaznicom preko granice s Hrvatskom jer ova zemlja nije zainteresirana za potpisivanje novog sporazuma o prelasku granice s osobnom iskaznicom.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Ermin Pešto kazao je kako Hrvatska ne pokazuje interes za sklapanjem ovog sporazuma, a da također ni domaće vlasti još uvijek ne razmišljaju o uvođenje recipročne mjere, odnosno da od 1. srpnja 2013. građani Hrvatske, prilikom prelaska granice s BiH, moraju imati putne isprave.

"Hrvatska ulaskom u EU mora poštivati schengenska pravila. Prema mojim usmenim razgovorima s predstavnicima hrvatske vlasti, postoji mogućnost da oni takav sporazum ne podrže nakon ulaska u EU, ali ćemo mi zatražiti službeno očitovanje o ovom pitanju", kazao je Pešto, dodajući da će nakon tog očitovanja građani BiH najvjerojatnije morati u RH s putovnicom.

Naime, nakon što Hrvatska i službeno postane punopravna članica EU-a, prestat će vrijediti sporazum o prelasku granice s osobnom iskaznicom između BiH i Hrvatske i građani BiH će moći preko granice samo i isključivo s putovnicom.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari