SDP i HDZ za brzu promjenu, SDA i HSP protiv

Sljedećeg tjedna definitivno će biti poznato kojom će se dinamikom odvijati rekonstrukcija vlasti u Federaciji BiH i u nekoliko županija nakon čega bi se trebalo krenuti na promjenu vladajuće koalicije na državnoj razini. Kako sada stvari stoje, SDA i HSP se protive ovim promjenama, a kao adute za to navode predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i zamjenika Mirsada Kebu. S druge pak strane, HDZ i SDP najavljuju parlamentarni preokret s mogućim smjenama čelnika Federacije BiH i nespornom većinom u oba doma Parlamenta.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je pak, koji u dobrome dijelu diktira tempo promjena, kao uvjet naveo da na hrvatskim pozicijama ne mogu biti HSP ili Boljitak. Predsjedništvo HSP-a BiH usprotivilo se promjeni vlasti u Federaciji BiH koju je zajedno s HDZ-om BiH najavio SDP BiH. Prema priopćenju, čelništvo HSP-a je ocijenilo "da je aktualna Vlada Federacije BiH, najbolja od dosadašnjih federalnih vlada i svih ostalih vlada u BiH, zbog čega mora ostati u punom kapacitetu kako bi završila započete projekte i reforme". Pri tome podsjećaju i da je složenom procedurom predviđeno da novoj vladi potporu treba dati predsjednik FBiH Živko Budimir koji dolazi iz redova ove stranke i zamjenik Mirsad Kebo iz SDA. Istodobno, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija više uopće ne dvoji oko rekonstrukcije vlasti.

"Nije više pitanje što je sa SDA-om, oni definitivno idu u oporbu, samo je pitanje kako ćemo što brže doći do jednog novog rješenja", rekao je jučer u izjavi za Fenu predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija. Na žalost, kaže Lagumdžija, SDA pokazuje kako nije bila dio problema samo kada je bila na vlasti.

"Sada su dio problema jer ne shvaćaju da je logično, demokratski, kada nisu dio jedne parlamentarne većine da trebaju izaći", naveo je. Rekao je kako će u sljedećih sedam dana raditi s kolegama iz SBB-a i HDZ-a "da vidimo kako definirati programski dokument kojim ćemo definirati, naročito kada je u pitanju federalna razina".

Valja reći da se sljedećeg tjedna nastavljaju i imenovanja novih županijskih vlada u kojima je SDP već izbacio SDA iz vlasti s novim partnerima.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari