U selo ministra Primorca voda napokon stiže

Na samoj granici BiH i Hrvatske, na 500 metara nadmorske visine, posljednjih dvadesetak stanovnika Kašča nestrpljivo iščekuje okončanje radova na mjesnom vodovodu.

Ministrov stric Vinko Primorac, ponosan na svog bratića, kaže kako Dragan u Kašča navrati kad god mu obveze dopuste, obično u posjet obitelji i na očev grob.

Vrijednost investicije iznosi 1,8 milijuna kuna, a u potpunosti će je financirati Grad Ljubuški, dok će voda, zbog nepristupačna terena, stići iz Vrgorca.

Selo je nekada brojilo i do 200 stanovnika, ali su ih sustavna nebriga bivše države i siromaštvo razasuli po cijelom svijetu. Tako ljudi iz ovog kraja danas ima u Novom Zelandu, Australiji, Njemačkoj, te Zagrebu, Splitu, Makarskoj i Metkoviću.

Svakako najpoznatiji sin ovoga mjesta jest aktualni ministar znanosti, provjete i športa u Vladi RH Dragan Primorac, o kojemu mještani s ponosom govore. Zahvaljujući suradnji dvaju pograničnih gradova, Ljubuškog i Vrgorca, koji zajednički realiziraju projekt, voda bi u Primorčevo selo trebala stići u svibnju ove godine. Vrijednost investicije iznosi 1,8 milijuna kuna, a u potpunosti će je financirati Grad Ljubuški, dok će voda, zbog nepristupačna terena, stići iz Vrgorca.

Mještani bi željeli da po završetku radova vodovod svečano otvori upravo ministar Primorac, što je on s radošću i prihvatio. U selu još uvijek živi ministrov stric Vinko Primorac, ponosan na svog bratića. Kaže kako Dragan u Kašča navrati kad god mu obveze dopuste, obično u posjet obitelji i na očev grob. Ostali mještani ne kriju zadovoljstvo što su u poodmakloj životnoj dobi dočekali ono što su iščekivali cijeli život.

- Više se u ovih posljednjih nekoliko godina uložilo u selo, nego u proteklih 50. Uredili smo groblje, obnovili crkvu, u neke zaseoke došao je i asfalt - kaže Milan Filipović Miće. Ante Primorac napominje kako se više nema tko iseliti i da sada, ulaganjem u infrastrukturu, mogu očekivati samo povratak i obnovu davno zapuštenih ognjišta.

Mate Primorac [ EPEHA ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari