Mate Šimić - Dolkić oslobođen optužbe

uhićenje

Nakon višegodišnjega povlačenja po sudovima, Mate Šimić zvani Dolkić (42) jučer je oslobođen krivnje da je na svom autootpadu u Grudama skrivao ukradene automobile.

Oslobađajuća presuda mu je jučer u 13 sati izrečena u sudnici Županijskog suda u Širokom Brijegu.

Žalba na presudu

Naime, Dolkić, koji je još prošle godine pušten iz mostarskog zatvora zbog dobrog vladanja, jučer je u Županijskom sudu u Širokom Brijegu pravomoćno oslobođen svih optužbi da je na svom posjedu skrivao ukradena auta te na njima prepravljao brojeve šasija i motora.

Bio je uhićen 2007. godine kada su policajci pretražili njegov autootpad te se otada povlačio po sudovima. Najprije je bio proglašen krivim na Općinskom sudu u Ljubuškom, ali se žalio na takvu odluku te je jučer konačno i oslobođen. Uspio je dokazati da je prvostupanjska presuda, kojom je on bio proglašen krivim, bila nerazumljiva i proturječna sama sebi.

Ipak, ovo ne znači da je Dolkić čist pred zakonom, budući da je policija tijekom proteklih godina protiv njega podnijela hrpu raznoraznih prijava i ovo je za 42-godišnjaka tek jedna optužba manje. Još se mora povlačiti po sudovima zbog optužbi za pucnjave, otmice, prijetnje i druga razna kaznena djela. Za sada je barem uspio dokazati nevinost za povezanost s ukradenim autima.

Podsjetimo, Dolkić je bio uhićen u akciji koju su u listopadu 2007. izveli federalni policajci zajedno s kolegama iz MUP-a Zapadnohercegovačke županije. Tada je policija pretresla kuće i autootpade u Grudama, Posušju i Širokom Brijegu te je zaplijenila 30 skupocjenih automobila i više od 160 automobilskih motora s kojih su bili izbrušeni originalni brojevi. Na Dolkićevom autootpadu tada je nađeno pet ukradenih automobila te čak 82 razna automobilska dijela. Pored toga, nađen je i stroj za prekucavanje brojeva šasije kao i više bjanko dokumenata za vozila i više prometnih dozvola. Ipak, on je na kraju uspio dokazati da nije kriv.

Ranije presude

Dolkić je dosad nepravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora zbog otmice Ivana Filipovića, a prije toga je s bratom Blagom dobio čak devet uvjetnih presuda. Bio je uhićivan zbog napada na graničnog policajca Jozu Kordića, kao i zbog toga jer je pretprošle godine iz pištolja pucao u tadašnjeg načelnika policije u Grudama, Petra Brnadića.

Službeno priopćenje Županijskog suda u Širokom Brijegu

Žalbeno vijeće Županijskog suda u Širokom Brijegu, dana 31.05.2012. godine, u kaznenom predmetu broj 63 0 K 004165 11 Kžk, izreklo je presudu, kojom je optuženog Matu Šimića zv. "Dolkić" sina Adolfa iz Borajne, općina Grude, oslobodilo optužbe da je počinio kazneno djelo Prikrivanje iz čl. 300 st. 1 KZ FBiH u stjecaju sa kaznenim djelom Pripremanje kaznenog djela iz čl. 339 KZ F BiH.

Vijeće Županijskog suda je optuženom izreklo oslobađajuću presudu temeljem članka 299. točka c) Zakona o kaznenom postupku F BiH odnosno da nije dokazano da je optuženi počinio kazneno djelo za koje se optužuje.

Također, temeljem odredbe čl. 88 ZKP F BIH, predmeti koji su u toku kaznenog postupka privremeno oduzeti bit će vraćeni vlasniku odnosno držatelju, budući da ne postoje razlozi za njihovo oduzimanje.

I. Herceg [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari