Mali dioničari upozoravaju: HDZ želi zadržati ortačku Upravu Croatia osiguranja d.d. Ljubuški

zgrada

Mali dioničari Croatia osiguranja d.d. Ljubuški, u pismu upućenom medijima, ponukani aktualnom situacijom u društvu, se pitaju "Zašto HDZ još upravlja Croatia osiguranjem d.d. Zagreb" i tvrde kako "HDZ preko Zdravka Zrinušića i Nikole Mijatovića želi zadržati ortačku Upravu Croatia osiguranja d.d. Ljubuški".

Novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, kao što je poznato javnosti, je imao plan ostaviti svoje kadrove unutar MUP-a RH, kako bi i dalje kontrolirao ovo ministarstvo. Iz svega što iznosimo u ovom pismu je jasno da takav sličan plan postoji unutar Croatia osiguranja, a to je da se i nakon gubitka izbora u RH na čelu ovog osiguravajućeg društva želi zadržati stara upravljačka garnitura, čime bi se zaustavile istrage oko njenog dosadašnjeg rada, koje je osiguranju nanijelo veliku štetu.

Da je to tako pokazuje kronologija događanja oko izbora članova Nadzornog odbora, kao i ovih dana pokušaja izbora članova Uprave Croatia osiguranje d.d. Ljubuški. Još 16.12 .2011. na inicijativu Nikole Mijatovića predsjednika NO Croatia osiguranja d.d. Zagreb, održana je Skupština dioničara Croatia osiguranja d.d. Ljubuški sa sljedećim dnevnim redom: Izbor članova NO za mandatno razdoblje od 20.03. 2012. – 20.03.2016. godine.

Dakle, novi članovi NO su izabrani 16. prosinca, 2011. godine, a svoje funkcije trebaju preuzeti 20. ožujka, 2012. godine. Zapitajmo se – zašto?

Naravno, cilj je po svaku cijenu "zacementirati" stanje u Croatia osiguranju d.d. Ljubuški prije konstituiranja nove uprave CO d.d. Zagreb koja je većinski vlasnik Croatia osiguranja d.d. Ljubuški sa 52,05% dionica.

Sumnju u plan potkrepljuje odluka predsjednika Uprave CO d.d. Zagreb Zdravka Zrinušića, koji je očito skovan u nekom stožeru, da mjesto predsjednika NO CO d.d. Ljubuški prepusti Ivanu Luburiću, Petra Luburića (peti ortak u aferi Dubrovačka banka). Ivan Luburić je ujedno i zet Dragana Vrankića visokopozicioniranog dužnosnika HDZ BiH. Ovo je sve odlučeno protivno pravilima, jer mjesto predsjednika NO uvijek pripada većinskom vlasniku, dok je Ivan Luburić manjinski dioničar, koji u NO zastupa samo sebe. Očito je da su Zrinušić i Mijatović ovo dopustili na lobiranje određenih utjecajnih skupina.

Ovakvim rješenjem Luburić ima mogućnost određivanja i nametanja dnevnog reda sjednica NO, što ovih dana pokušava iskoristiti, a time pokušava i nametnuti na sjednici NO točku dnevnog reda: Izbor članova uprave Croatia osiguranja d.d. Ljubuški. Žurba se naročito intenzivirala kad se obznanio datum održavanja Skupštine dioničara CO d.d. Zagreb na kojoj se biraju novi članovi NO. To je 15.06.2012. godine.

Važno je istaći da su već održane dvije sjednice NO Croatia osiguranja d.d. Ljubuški s istom temom kompletiranja Uprave na kojima nisu uspjeli ostvariti naumljeni plan, te ponovno to žele ostvariti na trećoj sjednici koju su zakazali za 05.06. 2012. godine.

Cilj je, po svaku cijenu, postaviti novu upravu u Ljubuškom prije nego se izabere nova uprava u Zagrebu, koja bi možda donijela drugačiju odluku.

Hitnost ovakve odluke se "opravdava" tezom da treba kompletirati Upravu društva zbog donošenja "legalnih" odluka. Smiješno je povjerovati u ovakvo obrazloženje jer više od 20 mjeseci, otkad je smijenjen član uprave Siniša Srzić, ova Uprava nije kompletna. Znači li to da sve odluke donijete unatrag zadnjih 20 mjeseci nisu legalne i kako to da NO nije ovo pitanje uvrstio u dnevni red svojih sjednica?

Ova obrazloženja su prozirna i samo su za naivne!

Po svaku cijenu se želi spriječiti novo kadroviranje, zadržati postojeće stanje i pod svojom "šapom" držati društvo.

Bojazan je da bi nova garnitura mogla istraživati sve mutne poslove postojeće garniture, a koju su kadrovirali bivši ministar Ivan Šuker i Andrija Hebrang. Sve to uz lobiranje svemoćnog Ivana Tolja, brata Milenke Tolj, desne ruke sadašnjeg predsjednika Uprave Mladena Markotića (njegov bliži rođak). Markotić je zanat ispekao u policiji i nije slučajno postavljen za predsjednika uprave CO d.d. Ljubuški.

Za ostanak ove garniture još uvijek naveliko lobira Ivan Tolj, bivši franjevac, a sada dijacezanski svećenik, kojem se pripisuje afera sa tvrtkom "Ziral" iz Mostara. Trenutno je predstavnik Styrie za jugoistočnu Europu i jako je utjecajan u političkim krugovima. Svakako su zanimljivi, samo se ne zna u kojem svojstvu, njegovi dolasci u Croatia osiguranje d.d. Ljubuški sa Ivanom Šukerom i drugim utjecajnim osobama.

Naravno treba zadržati postojeću garnituru, zataškati mnoge afere od utaje poreza (teži slučaj od slučaja HEP-a), neplaćanja doprinosa za zaposlenike, zataškati zapošljavanje Dragana Ćurčića za kojeg se ne zna gdje je i što radi, jer ne dolazi na posao. On ima menadžerski ugovor, duži službeni mobitel i automobil na 24 sata dnevno.

Za razliku od nepotrebnih kadrova za čije su zapošljavanje zaslužni političari, stručni se kadrovi šikaniraju i o njima se ne vodi nikakva briga.

Treba se zataškati financiranje HDZ i HDZ BiH na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, razne netransparentne financijske donacije i sponzoriranja. Projekt "Fimi media" je dotakao CO kroz projekt "optimizacije" i društvu nije donio nikakvu korist, osim novčane koristi pojedincima. Samo su doveli do narušavanja međuljudskim odnosa među uposlenicima. Sumnju izaziva i sklapanje ugovora o nabavci informatičke opreme preko firme King ICT, odobravanje nekih nepovratnih kredita, kao i dobivanje dionica pod sumnjivim i netransparentnim okolnostima.

Mi mali dioničari smo na sve ovo, kao i na loše rezultate za mandata ove garniture ukazivali kako članovima NO Croatia osiguranja d.d. Ljubuški, tako i članovima Uprave i NO CO d.d. Zagreb. Nikada nitko od dotične gospode nije ništa pokušao utvrditi po ovim navodima, naprotiv smijenjen je izvršni direktor i član Uprave Siniša Srzić, koji je najmanje kriv za ove afere.

Očito je da HDZ još uvijek kadrovira, iako je izgubio na izborima više od pola godine, zaključuju mali dioničari Croatia osiguranja d.d. Ljubuški.

Mali dioničari Croatia osiguranja d.d.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari