Poslovna zona Zvirići - 300 novih radnih mjesta?

Pred općinom Ljubuški se nalazi veliki izazov, ogromna poslovno-razvojna mogućnost. Riječ je o osnivanju poslovne zone Zvirići na području istoimenog pograničnog sela kuda prolazi autocesta na koridoru Vc i prelazi u susjednu RH.

Dosta posjetitelja

OV Ljubuški je 15. veljače 2012. usvojio odluku o osnivanju poslovne zone Zvirići na posljednjoj sjednici pred investicijsku studiju o osnivanju i uspostavi poslovne zone Zvirići. Radovi na opremanju potrebnom infrastrukturom trebali bi početi u srpnju ove godine, a njihov završetak predviđen je u prosincu. Za početak je planirano da bruto površina poslovne zone iznosi 30 ha, a neto 29 ha, jer bi jedan ha otpao na prometnicu kroz zonu i ostale javne površine. No, to bi bila prva faza, a daljnji razvoj i širenje ovisit će o interesu ulagača. Ako bi zanimanje bilo toliko, moglo bi se proširiti i izgraditi na čak 153 ha površine. Prema provedenom anketiranju, poduzetnici i ulagači s područja općine Ljubuški i ZHŽ-a pokazali su znatan interes za poslovnom zonom Zvirići. Što se tiče stranih ulagača, postoji interes nekoliko ozbiljnih ulagača iz Hrvatske, a u posjetu općini Ljubuški je bio i Luciano V. Palusci, visoki predstavnik grupacije LINK, koja predstavlja brojne talijanske privatne ulagače iz Pescare i regije Abruzzo.

Bez zaduživanja općine

Na općini Ljubuški je obveza da poslovnu zonu uredi i opremi infrastrukturom. Ukupni troškovi uređenja i opremanja trebali bi iznositi 680.820 KM. Predviđeno je da se taj iznos osigura od početne prodaje zemljišta ulagačima, iz općinskog proračuna, sufinanciranjem od Federalnog ministarstva razvoja, obrta i poduzetništva, a pokušat će se nešto dobiti iz drugih izvora, kao što su pretpristupni fondovi EU-a. Jako je važno to da nije predviđeno kreditno zaduživanje općine. Energetsku infrastrukturu financirala bi Elektroprivreda HZ HB, a telekomunikacije HT Mostar. U cijelom ovom poslovnom pothvatu najznačajnije i najvažnije je to da bi se samo nakon prve faze izgradnje poslovne zone otvorilo oko 300 novih radnih mjesta.

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari