Čović ne priznaje Ljubićeve "bolonjce"

U Zapadnohercegovačkoj županiji još uvijek vlada pat-pozicija u odnosima između dvaju HDZ-ova. Naime, iako se očekivalo kako će sastanak čelnika ovih dviju stranaka Dragana Čovića i Bože Ljubića riješiti trzavice

nastale zbog nezadovoljstva Ljubićevog HDZ-a u ovoj županiji, to se nije dogodilo. Sastanak je održan, ali kako se doznaje od izvora bliskom "devedesetci", mjesta u upravnim vijećima zbog kojih je i nastao sukob i dalje ostaju u rukama HDZ-a BiH.
'Devedesetka' 'izvisjela'

"Ništa nije riješeno, niti ravnateljska mjesta u školama niti mjesta u pojedinim ustanovama, što me pomalo čudi, jer Čović i Ljubić do sada su sve probleme na razini ove županije rješavali u roku od dvije minute", kaže izvor blizak HDZ-u 1990.
Prema njegovim riječima, u odnosima između dvije stranke pojavili su se novi problemi, pa se osim imenovanja članova upravnih vijeća, kao kamen spoticanja pojavio i nedavno raspisani natječaj za prijem pripravnika u određene ustanove.

"Nastala je svađa oko toga jesu li tri godine visoka ili viša stručna sprema. Dok Čovićev HDZ smatra da to nije visoka, Ljubićev smatra drukčije, pa će mnogi u 'devedesetci' koji su se nadali pripravničkom mjestu zbog takvog Čovićevog stava 'izvisjeti'", otkriva izvor blizak 'devedesetci'.
On je također podsjetio kako stvari najviše 'zapinju' u općini Grude gdje je najviše spornih fotelja za dijeljenje.
"Prema jednom od dogovora između Čovića i Ljubića, na ta mjesta trebali su doći kadrovi 'devedesetke', no ništa od toga nije bilo", kaže izvor blizak HDZ-u 1990., koji je dodao da će ovu županiju uskoro ponovno posjetiti čelnici dvaju HDZ-ova kako bi nastavili svoje pregovore.

Podsjetimo, upravo zbog takvih imenovanja, odnosno neimenovanja, na posljednjoj sjednici Vlade ZHŽ-a došlo je do raskola i sukoba između dvije stranke. Sjednicu je revoltirano napustilo dvoje ministara iz "devedesetke" Ivica Topić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša i Borka Herceg-Lukenda, ministrica pravosuđa i to zbog spora oko imenovanja upravnih vijeća.

Narušeni odnosi

HDZ BiH je u upravna vijeća imenovao samo svoj kadar, što se ovima drugima nije svidjelo. Iako je dogovor da se na razini županije dijeli sve na način da 30 posto ide "devedesetci", a ostatak HDZ-u BiH, ovi potonji to nisu prihvatili. Za sebe sve žele, što dokazuje i činjenica da su umjesto 4 ministarska mjesta, kako je bilo dogovoreno, "devedesetci" ustupili samo dva. Iako je Ljubićev HDZ u početku tim bio zadovoljan, imenovanja u upravna vijeća, a na kraju i nepriznavanje završene tri godine kao visoke stručne spreme, kap je koja je prelila čašu i koja bi dodatno mogla narušiti ionako narušene odnose dviju stranaka.

Tko je u pravu?

Tko je u pravu što se tiče 'bolonjaca' u ZHŽ-u, ne može se znati. Po važećim zakonima u Federaciji svi koji su po Bolonjskom procesu završili trogodišnji studij ili tzv. prvostupnici, mogu se zaposliti u državnoj službi. U veljači ove godine Vlada FBiH, a potom i Parlament, odlučili su da ubuduće svi koji su završili prvi ciklus studiranja po Bolonjskom procesu, odnosno trogodišnji studij, mogu aplicirati na natječajima u tijelima državne službe i to za poziciju stručnog suradnika. No, ako znamo da dva HDZ-a koja su na vlasti u ZHŽ-u ne priznaju federalnu vlast koju nazivaju neustavnom i nelegalnom, nejasno je poštuju li zakone i propise koje ova vlast donosi. Po Ustavu i zakonu, federalni zakoni trebali bi važiti i u ZHŽ-u, no više puta se ispostavilo da to nije slučaj. Jedan od primjera su neradni dani. Tako i u ovom slučaju svatko zakone tumači na svoj način.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari