Moguća odgoda lokalnih izbora

ljubuski.info

Kako proračun za 2012. još nije usvojen, a samim tim nisu osigurana ni sredstva za provedbu lokalnih izbora, postoji mogućnost odgađanja lokalnih izbora koji su bili zakazani za 7. listopada,

poručili su to jučer iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH državnim vlastima.

Ova institucija uputila je jučer pismo Predsjedništvu, Parlamentu i Vijeću ministara BiH u kojem kažu kako Izborni zakon BiH propisuje da sredstva za provođenje izbora moraju biti osigurana u roku od 15 dana od dana donošenja odluke SIP-a o raspisivanju izbora, a taj rok je istekao jučer s obzirom da je SIP 7. svibnja donio odluku o raspisivanju i održavanju izbora. Iz SIP-a su ovim kocku prebacili na državne institucije stavljajući im do znanja kako će oni biti jedini odgovorni za izbore, te kako se bez novca ne može govoriti ni o čemu.

Proračun jedina kočnica

Napomenimo kako bi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH sutra trebao u drugom čitanju razmatrati prijedlog proračuna BiH za ovu godinu, no proračun u sadašnjem obliku nema potporu u Parlamentu i neće je u skorije vrijeme ni imati jer SDA ne želi dati svoju potporu ovakvom dokumentu, što predstavlja i kočnicu za njegovo usvajanje. Jedina šansa jest sastanak lidera šest stranaka koje čine vlast, no pitanje je do kada se može čekati na njihov dogovor, jer posao oko izbora bit će na čekanju zbog nedostatka novca.

Prema procjeni SIP-a, za aktivnosti koje u vezi s lokalnim izborima provodi Povjerenstvo potrebno je 4,3 milijuna maraka, dok će troškovi koji se financiraju iz općinskih proračuna iznositi oko 4,5 milijuna maraka.

SIP je jučer, iako još uvijek nesiguran kada je u pitanju održavanje izbora, priopćio kako 25. svibnja u 16 sati istječe rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, neovisnih kandidata, udruženja i grupa za sudjelovanje na izborima. Do kraja radnog dana u ponedjeljak potrebnu dokumentaciju za podnošenje prijave preuzela je 91 politička stranka i 284 neovisna kandidata. Ipak, ova brojka ne znači ništa ako se uzme u obzir statistika iz ranijih godina kada je mnogo više stranaka preuzimalo dokumentaciju, nego ih se na koncu prijavilo. Maksida Pirić iz Ureda za informiranje SIP-a kazala nam je kako je rok za podnošenje kandidatskih listi kraj lipnja i početak srpnja. Nakon što zaprimi sve prijave, SIP ima rok do 9. lipnja izvršiti njihovu provjeru.

Plaćanje pristojbi

Pored procedure za prijavu stranke moraju platiti i pristojbe za sudjelovanje pa su tako pristojbe za političke stranke u općini koja je sjedište stranke 2000 maraka, a po 200 maraka u svakoj općini u kojoj stranka ima listu. Sredstva će strankama biti vraćena ukoliko na predstojećim izborima ostvare pozitivne rezultate. Visina pristojbi za neovisne kandidate za odbornike koji se kandidiraju je 500 maraka, a za neovisne kandidate koji se kandidiraju za načelnike općine 1500 maraka. Kandidati i stranke pored navedenog moraju prikupiti i određeni broj potpisa potpore. U općinama u kojima broj birača nije veći od 10.000 potrebno je podnijeti 100 potpisa potpore registriranih birača, a u općinama s više od 10.000 birača treba podnijeti 200 potpisa. Lokalni izbori, ako bude novca, bit će održani u 61 općini u Republici Srpskoj i u 78 općina u Federaciji. Izbori će se održati za 141 izbornu jedinicu, koje imaju oko 3,2 milijuna glasača. Rok za prijavu birača iz inozemstva preko pošte ili diplomatsko-konzularnih predstavništava teče od danas do 14. srpnja, kao i rok za prijavu birača – raseljenih osoba u BiH. Napomenimo i to kako je SIP odgodio izbore za Gradsko vijeće Mostara dok ne budu stvoreni zakonski uvjeti za provođenje izbora, odnosno dok ne bude provedena odluka Ustavnog suda BiH.

Vanja Bjelica-Čabrilo | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari