HYPO banka na prodaju

Austrijska Hypo banka angažirala je Deutsche Banku da vodi proces prodaje šest njezinih banaka s područja bivše Jugoslavije, od kojih je najveća Hypo banka u Hrvatskoj, koja ima 10 posto tržišnog udjela i četvrta je po veličini banka u Hrvatskoj.

Prvi čovjek banke Gottwald Kranebitter izjavio je u Beču da za šest banaka u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini traže 1,5 milijardi eura.

Rasprodaja iz Beča

Nema informacija o mogućim kupcima, a austrijski bankar kao potencijalne kupce na prvo mjesto stavlja banke iz Rusije i Turske, Jugoistočne Azije te EU. Ruska Sberbanka već je ušla u austrijski bankarski prostor, a preko njega i u Hrvatsku, preuzimanjem Volksbanke, koja je bila jedna od prvih "žrtava" bankarske krize u Austriji. Za Hypo banku se baš ne bi moglo reći da ju je pokosila financijska kriza, već sprega politike, biznisa i izostanak kontrole, kako u Austriji, tako i u državama bivše Jugoslavije. Da nije osvojila Balkan, gdje su stekli imovinu vrijednu 12,5 milijardi eura, 255 podružnica i 4600 zaposlenih, popularna "hipica" ne bi ni dobila ulaznicu u veliki bankarski biznis, a time i mogućnost da im država i porezni obveznici saniraju sve namjerne i slučajne promašaje.

Veza te banke i vodećih političara iz Austrije, Hrvatske i Slovenije predmet je brojnih istraga. Dosad je na toj banci slomio zube i njemački bankarski div BLB, koji je preuzeo Hypo 2007., uložio u nju milijarde, ali ju je 2009. vratio Austriji za jedan euro nakon što su otkrili gubitke. Austrija je od tada kroz razne oblike pomoći uložila u banku nekoliko milijardi eura, što je predmet posebne kontrole Bruxellesa pa postoji vjerojatnost da će Europska komisija tražiti od Hypo banke da taj novac vrati natrag pokaže li se da je bilo kršenja propisa.

Ljubica Gatarić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari