Županijski HDZ BiH ne poštuje dogovor Čovića i Ljubića

Dan nakon što su dva ministra 'devedesetke' demonstrativno napustila sjednicu Vlade Zapadnohercegovačke županije zbog ignoriranja kadrova HDZ-a 1990. prilikom imenovanja članova upravnih vijeća, doznaju se novi detalji.

Naime, od izvora bliskog ovoj stranci doznajmo kako je između dvije stranke zaoštrena situacija već duže vrijeme. I ne samo to. Unutar HDZ-a BiH u ovoj županiji vlada potpuni raskol.

Trzavice unutar HDZ-a BiH

"Na posljednja dva sastanka dvaju HDZ-ova, HDZ BiH se uopće nije pojavio jer se trebalo dogovoriti o imenovanjima članova upravnih vijeća te dodjeli pojedinih mjesta 'devedesetki'. Osim toga, unutar HDZ-a BiH stalno se svađaju oko toga što su nam se ustupila dva ministarska mjesta. Te trzavice, započete još otkad je s mjesta ministra pravosuđa skinut kadar HDZ-a BiH Vilson Crnjac i postavljena ministrica 'devedesetke' Borka Herceg-Likenda, traju i dan-danas. Dok su jedni htjeli da se to mjesto vrati HDZ-u BiH, drugi su naravno postupili prema dogovoru Dragana Čovića i Bože Ljubića, prema čijem se dogovoru na razini ove županije sve dijeli na način da 30 posto ide 'devedesetki', a 70 posto HDZ-u BiH. Međutim, ovi to ne poštuju. Mi nismo dobili izbore, nama je svejedno, što nam god daju, nama je dobro, ali oni nama ništa ne žele dati. U nadzornim odborima, recimo, njihova su 4 čovjeka, naš je jedan ili nijedan", kaže izvor blizak stranci HDZ-u 1990.

Prema ovom izvoru, općina Grude je ta koja koči dobre međustranačke odnose. Naime, u ovoj općini najviše je spornih mjesta na koja su trebali doći kadrovi 'devedesetke'. Kada su vidjeli da je vrag odnio šalu, te da od toga nema ništa, 'devedesetka' se pobunila.

"Za dva-tri dana u Grude bi trebao doći i sam predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji će pokušati primiriti uzavrele strasti, ističe izvor blizak 'devedesetki'.

Čelni ljudi HDZ-a BiH u ovoj županiji jučer su bili vrlo šturi s komentarima. Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić kazao je kako ne zna stvarne razloge nezadovoljstva ministara 'devedesetke', ali da pretpostavlja kako je razlog istog nezadovoljstvo oko utvrđivanja dnevnog reda sjednice.

"Ni s kim iz HDZ-a 1990. nisam razgovarao. Tako da u njihove motive ne mogu ulaziti. Na dnevnom redu imali smo imenovanja članova u nekoliko upravnih vijeća, a kad je u pitanju kadrovska popuna, to je prijedlog koji se utvrđuje u proceduri koju ne radi Vlada. Pretpostavljam da je netko tom listom kandidata nezadovoljan, međutim, Vlada tu ništa ne može napraviti", istaknuo je Ćosić koji je nadalje dodao kako nema dojam da se situacija između dva HDZ-a zakuhala.

Našu dosadašnju suradnju pozitivno ocjenjujem. Svakako ću tražiti da sjednem i razgovaram s ministrima da vidim zbog čega su nezadovoljni", zaključio je Ćosić.

Očekivan potez HDZ-a 1990.

O cijeloj situaciji oglasila se i oporba za koju je ovakav potez 'devedesetke' sasvim očekivan, a Viktor Kvesić, zastupnik u Skupštini ZHŽ-a iz reda HSP-a BiH i nekadašnji ministar za pitanja branitelja u županijskoj Vladi, smatra da je riječ o predizbornom potezu HDZ-a 1990. koji želi zamrlo i uspavano biračko tijelo trznuti iz letargije i uspavanosti.

"Mislim da su ovo u 'devedesetki' i priželjkivali. Njima sad treba jedna revitalizacija političke scene kako bi dokazali svojim biračima kako se oni bore za interes svojih birača. S druge strane, HDZ BiH je pokazao svu svoju aroganciju, bahatost i samovolju. Oni nisu naučili dijeliti bilo što s bilo kim, pa ni te ministarske fotelje u Zapadnohercegovačkoj županiji", istaknuo je Kvesić.

S njegovim mišljenjem se slaže i Ante Alpeza, predsjednik Kluba zastupnika NS-a Radom za boljitak u Skupštini ZHŽ-a.

"Ovo je još jedan dokaz da to neće funkcionirati onako kako su to oni zamislili. Vrijeme će pokazati je li to nekakvo ispipavanje terena ili je 'devedesetka' okrenula neki svoj smjer", zaključio je Alpeza.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari