Dragan Čović oslobođen krivice

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je danas Dragana Čovića, predjednika HDZ BiH, optužnice za zloporabu položaja iz 2000. godine kada je Čović bio ministar financija Federacije BiH.

Optužnicom je Čoviću stavljano na teret da je u lipnju 2000. godine kao ministar financija FBiH protuzakonito Carinskoj upravi izdao obavezujući akt o carinskim tarifama proizvoda za koje se pri njihovom uvozu plaća posebna pristojba. Na taj način omogućio tvrtki 'Lijanovići' i Mesnoj industriji 'Lijanovići' izbjegavanje plaćanja prelevmana na strojno iskošteno pileće i pureće meso, te kožice. Usljed ove radnje proračun FBiH i indirektno i proračun BiH oštećeni su za 1,9 miliona KM.

Sudfija Jasenko Ružić u obrazloženju presude je kazao kako Tužiteljstvo Kantona Sarajevo nije uspjelo dokazati Čovićevu krivicu.

"Iz izvedenih dokaza ne proizilazi nikakava direktna veza između Dragana Čovića i preduzeća Lijanović. Tužiteljstvo je ponudilo dokument sa faksimilom potpisa Dragana Čovića, za koji je grafolog kazao da uopće nije dokaz da je Čović potpisao taj dokument, te da faksimil inače u pravnom prometu ne može biti prihvaćen kao dokaz", kazao je sudija Ružić.

Dragan Čović je nakon izriocanja presude kazao da je presuda ze njega očekivana.

"Sto puta do sada sam rekao da znam šta sam radio i da je sve legalno bilo", kazao je Čović, istakavši da se nada da je ovo zadnji sudski porces protiv njega.

Na današnju presudu Kantonalnog suda u Sarajevu moguće je uložiti žalbu.

Predmet protiv Čovića za zlouporabu položaja u slučaju "Lijanovići" Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu prvi put je iz Tužiteljstva BiH dostavljen 24. ožujka 2009. godine. No, Kantonalno tužiteljstvo 10. travnja iste godine predmet je vratilo državnom tužiteljstvu jer nije bilo poznato čija je nadležnost. Nakon što je utvrđeno da je za ovaj predmet ipak nadležano Kantonalno tužiteljstvo, državno tužiteljstvo je u srpnju 2009. godine predmet vratilo sarajevskom tužiteljstvu. Tijekom ovoga "ping-pong" procesa je nestala bitna dokumentacija.

Optužnica u slučaju "Lijanovići", pokrenutom zbog poreskih i carinskih utaja kojima je oštećen proračun FBiH, bila je podignuta 2005. godine protiv Čovića, kao nekadašnjeg ministra financija FBiH, i protiv još šest osoba. Osim Čovića, optužnica je teretila četvoricu braće Ivanković-Lijanović, vlasnike kompanije "Lijanović", sudiju Ustavnog suda BiH Matu Tadića i profesora sarajevskog Pravnog fakulteta Zdravka Lučića.

Prvostupanjskom presudom Suda BiH u studenom 2006. godine Čović je u slučaju "Lijanovići" proglašen krivim za zloupotrebu položaja ili ovlasti i osuđen na pet godina zatvora, a ostali su oslobođeni optužbe.

Godinu kasnije Sud BiH je ukinuo presudu Čoviću i proglasio se nenadležnim, dok je ostalim oslobađajuća presuda postala pravosnažna.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari