Lijanović odustao od zaštite domaće proizvodnje

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT BiH) priopćio je danas da se Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva potpuno oglušilo

na nekoliko pisanih i usmenih zamolbi za zajedničke razgovore o aktualnim problemima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Glavni odbor PPDIVUT-a BiH je na sjednici u okviru rasprave o zaštiti domaće proizvodnje analizirao dosadašnje inicijative koje su nakon izbora upućivane Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Najviše kritike upućeno je aktualnom ministru Jerku Ivankoviću Lijanoviću, koji je ignorirao svaku inicijativu i poziv iz PPDIVUT-a, kao i da održe sastanak da bi aktualizirali probleme zaštite domaće proizvodnje, sivog tržišta i najava masovnih otpuštanja radnika.

Kako je priopćeno, PPDIVUT BiH smatra kako ministar Jerko Ivanković Lijanović u najmanju ruku duguje Sindikatu PPDIVUT BiH objašnjenje zbog čega je borbu za zaštitu domaće proizvodnje i uposlenika koji u toj proizvodnji rade zamijenio borbom za ministarsku fotelju.

"Naši vapaji za dosljednom zaštitom domaće proizvodnje više ne nailaze na podršku ministra, pa se pitamo kome i za koje svrhe su potrebni poticaji, ili, pak, kome i čijim interesima služe nastojanja za prestanak sindikalnog djelovanja u kompaniji 'Lijanovići' i njima sličnim", navode u priopćenju iz PPDIVUT-a BiH.

Podsjećamo, nedavno je ministar Lijanović snimio reklamnu kampanju o kupovini domaćih proizvoda u kojoj se pojavljuje kao trgovac. No, kao partner kampanje o domaćim proizvodima uzeta je strana firma.

Ne treba napominjati da je zaštita domaće proizvodnje nešto u što se zaklinjao Lijanović, koji još uvijek ne nudi objašnjenja za problem poljoprivrednih poticaja koji su, zbog nelogičnosti u raspodjeli, podigli veliku prašinu.

bitno.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari