Barišić: Boži Ljubiću predao sam 1,2 milijuna kuna

Ivo Sanader mi je rekao da nabavim 1,2 milijuna kuna za potrebe lidera HDZ-a 1990. Bože Ljubića, kojeg je Sanader odlučio podržati nakon raskola u HDZ-u BiH, rekao je USKOK-ovim istražiteljima bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić.

Naime, jučer je čitanjem ranijih iskaza Barišića nastavljeno suđenje u slučaju "Fimi media" pred Županijskim sudom u Zagrebu, te su se već na drugom ročištu obistinile tvrdnje kako će ovo suđenje dobro uzdrmati i Hercegovinu. Barišićevim iskazom potvrđeno je pisanje medija, među kojima i našeg lista, još iz veljače 2011. kako je iz "crnog fonda" hrvatskog HDZ-a financiran HDZ 1990. Barišić tvrdi da je bio nazočan na ručku na kojem su lideri dvaju HDZ-ova raspravljali o stanju u 11. izbornoj jedinici.

"Sanader mi je rekao da zajedno s Ljubićem odem u susjednu prostoriju i predam mu novac koji sam imao kod sebe", kazao je Barišić.

USKOK-ova istraga

Kako smo dobili neslužbene informacije, USKOK se ozbiljno pozabavio i ovim dijelom Barišićevog iskaza, te pokrenuo opsežnu istragu. Prema tome, vrlo skoro možemo očekivati da istražitelji zatraže iskaz i samog Ljubića, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li on pristati otići u Hrvatsku i tamo da svoj iskaz. Inače, odmah kada je u medije procurila informacija o Barišićevom iskazu, iz HDZ-a 1990. demantirali su navode o primanju novca. Ljubić je tada u priopćenju Baršićeve navode kako je od njega dobio novac nazivao odvratnim lažima.

"Ne samo da mi Barišić nije dao novac, nego se ne sjećam da sam ikada Barišića sreo, a posebno ne u četiri oka. Ako sam ga i sreo, to je moglo biti samo u jako širokom društvu gdje nisam s njim ni komunicirao", navodi Ljubić te dodaje da nikada ni od HDZ-a RH nije primio novac.

Novac iz Fimi medije

Osim ovog, na suđenju za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki u slučaju "Fimi media", za što se terete HDZ, Ivo Sanader, Ratko Maček, Mladen Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević, izneseno je niz zanimljivih detalja. Tako Barišić tvrdi kako je HDZ iz "crnih fondova" plaćao i hrvatske estradne zvijezde. Prema njegovom iskazu, Sanader je kontaktirao Marka Perkovića Thompsona, dogovorio s njim suradnju i isplatu novca kako ovaj ne bi pjevao niti za koga tijekom predizborne kampanje. Prema Barišićevom iskazu, Sanader je vjerovao da bi Thompsonov angažman u nekoj od drugih stranaka desnice, posebno HSP-u, bio štetan za HDZ. On je potvrdio kako su Thompsonu isplatili iznos koji mu je trebao za izgradnju kuće, radilo se o iznosu od 515.000 eura. Thompson je ipak odustao od izgradnje kuće i kupio veliki 'penthouse' stan u Zagrebu.

Thompson i fra Slaven došli su kod mene u Carinu, gdje im je isplaćen novac, rekao je Barišić. Osim toga, kaže da je HDZ angažirao Mišu Kovača koji je dobio 80 do 100 tisuća eura, a Nina Badrić 40 tisuća eura iznad dogovorenog iznosa. Nadalje, bivši HDZ-ov rizničar posvjedočio je kako je plaćao ljetovanja Sanaderovoj obitelji, nabavljanje po tri odijela Brioni za Sanadera svake godine,… Za sve ovo, prema Barišiću, novac je dolazio iz Fimi medije.

"U blagajnu HDZ-a mjesečno sam stavljao 100.000 do 200.000 kuna, ovisno o potrebama stranke. Bivša blagajnica Branka Pavošević govorila mi je koliko novca stranka treba, a ja bi ga osigurao", navodi Barišić u iskazu istražiteljima. On je u svom iskazu kazao da kao rizničar nije imao nikakve ovlasti za donošenje odluka o stranačkim financijama. Sve je, kako kaže, morao pitati Sanadera. U iskazu je kazao kako se ne može poimence točno sjetiti tko je znao za "crne fondove", ali to može sa sigurnošću ustvrditi za Ivana Jarnjaka, jer je on znao tražiti novac za neke materijale i stvari koji su išli mimo računa stranke.

Odbacivanje iskaza

"Odbacujem optužbe s indignacijom. Sve to nije točno. Nije istina da sam dobivao novac. On je radio što je radio, ali nije točno da sam mu ja to naredio. Drugo, zanimljivo je da nismo vidjeli snimljeno niti jedno svjedočenje, nego samo ono kada su posrijedi nekakve formalnosti. A kad ovo govori, to ne znamo, već se samo čita zapisnik. To može biti po zakonu, ali je krajnje indikativno", rekao je Sanader nakon čitanja Barišićevih iskaza. Njegov odvjetnik Čedo Prodanović rekao je kako oni ostaju pri tvrdnjama da se u cijelosti radi o neistinitom iskazu.

"Čitav iskaz ne liči na obranu, nego je intoniran kao optužba. Obrana je isključivo usmjerena na dokazivanje kaznene odgovornosti prvooptuženika. Sadržajno je to optužba, a ne obrana i naravno da u tome sagledamo određeni motiv. Taj motiv je da u dogovoru s tužiteljstvom ishodi za sebe povoljniju poziciju u ovom kaznenom postupku", kazao je Prodanović. Nadalje, i Mačekova obrana tvrdi da je neistinit dio iskaza u kojem se Barišić referira na kontakte s Mačekom. Zapitali su se je li Barišićev iskaz posljedica animoziteta prema Mačeku ili je motiviran nečim drugim. Isto tako, i branitelj HDZ-a kaže da je netočno prikazano činjenično stanje, te da je iskaz kontradiktoran. Smatra kako Barišić pokušava umanjiti vlastitu krivnju i prebaciti krivnju na druge okrivljenike.

Automobil za dečka Petre Sanader

"Sanader me tražio da kontaktiram Franju Tomića i da osiguram korištenje sponzorskog BMW-a za Andreja Dojkića, dečka Petre Sanader. Dvaput sam morao urgirati da se rok korištenja produlji", ispričao je Barišić i kazao kako se produživanjem roka pokušavala sniziti cijena auta kako bi se on kasnije otkupio. Ne zna je li ga otkupio Andrej ili Petra. Isto tako, navodi kako je Sanaderovoj braći osobno plaćao troškove kada bi dolazili u Zagreb, a i na ruke im isplaćivao iznose od 5000 do 10.000 kuna.

Arena Zagreb i HDZ

U svom iskazu Mladen Barišić spominjao je i izgradnju Arene Zagreb. O tomu je razgovarao sa Zoranom Gobcem.

"Gobac mi je rekao da je riješena stvar oko izgradnje Arene i da je za stranku skupljeno oko dva milijuna kuna", rekao je istražiteljima. Informaciju je Barišić prenio Sanaderu, koji je na spomen dva milijuna kuna ostao začuđen. Barišić je kazao kako je Gobac na otvorenju Arene Zagreb rekao Sanaderu da je novac predao Ratku Mačeku.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari