HSS održao proširenu sjednicu Predsjedništva

U subotu, 21. travnja u Posušju je održana druga proširena sjednica Predsjedništva HSS-a. Na sjednici su usvojeni slijedeći zaključci i odluke.

  • Lokalne organizacije HSS-a imaju isključivu ingerenciju u odlučivanju o samostalnom izlasku na lokalne izbore ili eventualnoj suradnji/koaliciji sa hrvatskim strankama okupljenim oko HNS-a kao i ostalim strankama s hrvatskim predznakom, osim sa strankama unutar tzv. platforme, HSP-om i NSRZB.
  • Započeti proces organiziranja izbornog Sabora HSS-a krajem srpnja ili početkom kolovoza, u smislu zaduživanja svih općinskih i županijskih organizacija za pripremu Sabora.
  • HSS poziva izabrane zastupnike u Skupštini Herceg-Bosanske Županije da preuzmu odgovornost prema narodu HBŽ-a koji ih je izabrao, te što žurnije uspostave parlamentarnu većinu i formiraju Vladu, te na taj način prekinu agoniju u kojoj se ova Županija nalazi već drugu godinu.
  • HSS poziva Predsjedništvo i Glavno Vijeće HNS da na slijedećoj sjednici žurno krene u formiranje Saveza općina sa hrvatskom većinom te potakne formiranje novih većinski hrvatskih općina sukladno važećim zakonima u BiH, kao što je bilo najavljeno uoči Sabora HNS-a. Ulazak postojećih općina sa hrvatskom većinom u Savez općina, te formiranje novih općina, posebno na prostorima Središnje Bosne, Tuzlanske Županije i Bosanske Posavine bi stvorio jezgru koja bi nakon Ustavnih promjena i izmjena Izbornog Zakona činila buduću multietničku izbornu jedinicu sa hrvatskom većinom a koja bi omogućila Hrvatima u BiH da izaberu svoje legitimne predstavnike te spriječila da nam iste biraju Bošnjaci ( slučaj Željka Komšića ) ili Srbi ( slučaj Emila Vlajkija ).
  • HSS sukladno Daytonskom sporazumu smatra kako način izbora mora biti isti u Mostaru, Brčkom i Travniku. Ne vidimo razlog zbog koga bi se Bošnjaci osjećali ugroženo ukoliko se za područje Mostara primjeni isti način izbora kao u Brčkom ili Travniku, posebice iz razloga što nikada nismo čuli za očitovanje niti jedne bošnjačke stranke kako im ne odgovara način izbora u Travniku ili Brčkom. Podsjećamo da u Daytonskom sporazumu stoji kako se Travnik i Mostar imaju isto urediti. Stoga pozivamo Visokog predstavnika, gosp. Valentina Inzka da iskoristi svoje ovlasti, te donese Odluku po kojoj bi izborni uvjeti bili identični za rečena područja. Podsjećamo gosp. Valentina Inzka kako je dosadašnji, neustavni Izborni zakon u Mostaru nametnuo jedan od njegovih prethodnika te kako je pravedno da OHR i Visoki predstavnik isprave svoje pogreške, te tako vrate barem minimum povjerenja Hrvata u tu instituciju.
Ured za informiranje HSS-a

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari