Hercegovačka sreća u nesreći

Dok Elektroprivredu HZ HB nestašica plina neće izravno pogoditi jer na njihovom distribucijskom području skoro da i nema kućanstava koja su priključena na sustave grijanja na plin, “zavijanje” plina na koljena je bacila elektroprivrede u BiH - Elektroprivredu BiH i Elektroprivredu RS-a, a očekuje se rekordna potrošnja.

Naime, više od 150.000 kućanstava u FBiH i RS-u umjesto dojučerašnjeg plina, do daljnjeg će se grijati na struju.

Samo u FBiH nešto manje od 100.000 kućanstava od ponedjeljka ne mogu računati na grijanje na plin, a elektro mreža pretrpjeti će novo opterećenje tisućama kWh. S obzirom da se iz distribucijske mreže Elektroprivrede BiH strujom snabdijeva više od 620.000 kućanstava, očekuje se da će najnovija potrošnja struje porasti za više od čak 20 posto.

-Iako je povećanu potrošnju struje EP BiH spremno dočekala, apelira se na potrošače da racionalno koriste struju, da ne opterete instalacije i elektroenergetski sustav. U pripravnosti smo za dodatne napore, za Večernjak je komentirao Fahro Memić, glasnogovornik Elektroprivrede BiH. U depoima termoelektrana ima ugljena, a akumulacije na optimalnoj razini, termo i hidro potencijali spremni su na rad punim kapacitetom.

Na izvanredne napore spremni su i u RS-u ali je sasvim izgledno da Elektroprivreda RS-a, upravo zbog krize sa plinom, ove godine neće ostvariti višak u proizvodnji.

Dok RS i pretežito Bosna budno prate događanja oko prevazilaženja krize sa plinom, na Hercegovce taj problem nije značajnije utjecao jer nisu u plinskom sustavu. - Ulažu se napori kako bi naši potrošači imali kvalitetnu opskrbu strujom, tako da bi najnoviju situaciju mogli nazvati “sreća u nesreći”, kazao je Vlatko Međugorac iz Elektroprivrede HZ HB.

Obustava isporuke plina i hladni stanovi, kako se već sada ocjenjuje, biti će dodatni udar na građane. Iz elektroprivreda, apelilraju na štednju struje da se izbjegnu redukcije.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari