Budimir će zbog dvostrukih kriterija u reviziji sudski goniti Heleza

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u kontekstu obilježavanja 20 godina od osnutka HVO-a, ali i aktualne problematike revizije, potvrdio kako je Federalno ministarstvo za pitanja branitelja na čelu sa Zukanom Helezom selektivno

i primjenom dvostrukih kriterija krenulo u reviziju kojom se pokušava prepraviti povijesti te ocrniti HVO, koji je itekako zaslužan za stvaranje današnje BiH. Pritom doznajemo i kako će se s Helezom obračunati na sudu zbog toga što ga je optužio da je osobno potpisao izjave lažnim korisnicima braniteljskih prava, kao i da svojim djelovanjem samo štiti HVO komponentu. Naime, Helez je tijekom jednog nedavnog medijskog ispada upozorio kako je doznao da je Budimir potpisao nekoliko tisuća spornih uvjerenja te da se stoga sada boji revizije, odnosno da je to njegov motiv kampanje protiv revizije, a ne borba za hrvatske interese. Zbog ovog nastupa predsjednik Federacije je angažirao odvjetnički tim i u ovom je trenutku u pripremi tužba protiv ministra za pitanja branitelja.

Treba priznati zločine

Inače, odnos s Helezom zaoštrio se nakon što je na vidjelo izišla činjenica da nelegalno utemeljeno tijelo pod nazivom Inspektorat nezakonitim zapisnicima i rješenjima pokušava mijenjati povijest Domovinskog rata. U tom se procesu donose rješenja kojima se traži od općinskih službi Mostara, Konjica i Jablanice da izvrše poništenje uvjerenja o okolnostima stradavanja za osobe zarobljene od pripadnika MOS-a. Drugim riječima, pokušava se zataškati da je Armija BiH imala logore, a sve u cilju diskreditiranja hrvatskih stradalnika kao i onemogućavanja da traže na sudu odštetu za pretrpljena mučenja.

"Kako je ovo za nas kršćane vrijeme Uskrsa, upravo je pravo vrijeme govoriti o povratku istinskih vrijednosti. Vrijeme je da prihvatimo da je na sve tri strane u ovom ratu bilo nevinih žrtava te da im svi odamo počast, a ja ću to od sada javno činiti. Obveza je upravo nas, političkih lidera u sva tri naroda, da napokon priznamo da je na sve tri stane bilo i onih koji su činili zločine te da ih i osudimo i to ne samo kod drugih, već prvenstveno unutar svog naroda", poručio je stoga Budimir.

HDZ želi kontrolirati HVO

S druge strane, predsjednik Federacije se osvrnuo i na situaciju u kojoj nije bio pozvan na obilježavanje obljetnice osnutka HVO-a u vojarni u Čapljini te je tom prilikom optužio vrh HDZ-a BiH za privatiziranje i kontroliranje HVO-a, odnosno danas hrvatske komponentne Oružanih snaga BiH, a isto rade i dužnosnici SDA kada je u pitanju Armija BiH.

"Ustaljena je praksa kako kadrovi iz HDZ-a sve institucije u kojima se nalaze pretvaraju u stranačke institucije, pa je to Marina Pendeš uradila i od Ministarstva obrane BiH i dijela OS-a BiH i to uz pomoć svojih partnera iz SDA koji rade to isto", naglasio je Budimir, kazavši kako na tim obljetnicama počasno mjesto pripada sudionicima postrojbi HVO-a, a ne stranačkim dužnosnicima koji uz to nisu niti sudjelovali u ratu. Pritom se okomio i na ustaljenu praksu promoviranja stranačkih interesa na pojedinim braniteljskim obljetnicama te je poručio kako današnjim HDZ-ovcima nije stalo do obljetnica niti do naših poginulih suboraca. Oni se, misli, nisu time previše opterećivali ni u ratu, a kamoli danas, te je stoga jedini cilj doći prvi, položiti vijence i na taj način pokazati svoju nadmoć.

Bošnjaci u HVO-u

Kao primjer ignoriranja žrtava Budimir je istaknuo nedavno otkrivanje spomenika poginulim pripadnicima 103. derventske brigade HVO-a među kojima su i 102 Bošnjaka, pri čemu se nitko od bošnjačkih dužnosnika nije udostojao pojaviti i pokloniti žrtvama. Kaže kako se ne može oteti dojmu da je to zbog stava bošnjačke politike da nije dobar Bošnjak onaj tko je bio u HVO-u, čak ni tamo gdje Hrvati i Bošnjaci nisu bili u sukobu.

"Danas nije dobar Bošnjak koji priznaje da su i pripadnici Armije počinili zločine i osuđuje ih", istaknuo je Budimir, potvrdivši kako identičan stav ima i HDZ, kao i stranke u RS-u.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari