Boj za fotelje - Jurišićeva čistka ministara

Predsjednik Vlade županije Zapadnohercegovačke dr. Zvonko Jurišić, boreći se za očuvanje koalicijske vlasti u Županiji pred „zimskom ofenzivom” HDZ-a BiH, odlučio se na rekonstrukciju Vlade i izbacivanje članova Narodne stranke Radom za boljitak iz ministarskih fotelja u Županiji.

Reakcija je to na „trinaest potpisa“ članova Županijske skupštine koji su zatražili glasovanje o povjerenju aktualnoj Vladi.

Premijerov ustupak

Prema informacijama koje dolaze iz stožera HSP-a Đapić-dr. Jurišić i HDZ-a 1990 dogovorena je preraspodjela ministarskih fotelja između ovih dviju stranaka, gdje za Lijanovićevu NS RzB više nije bilo mjesta. Jurišićev ustupak, prema dostupnim informacijama, bio je veći broj ministarskih mjesta (navodno pet - op.p.) kadrovima iz „devedesetke” negoli je to do sada bio slučaj. Kako neslužbeno doznajemo, iz Vlade će morati otići ministar zdravstva Boris Grizelj, ministar financija Vjekoslav Bakula, ministar branitelja Viktor Kvesić, te jedini „lijanovićev“ ministar, ministar gospodarstva Žarko Karačić. Dakako, ova imena nisu službeno potvrđena, a i sam premijer Jurišić ne isključuje svoje odstupanje ako to bude prepreka opstanku vladavine Koalicije.

Debakl koalicije

Sve se ovo događa u situaciji kada su koalicijski partneri HSP Đapić-Jurišić i HDZ 1990 izgubili očekivano mjesto predsjednika Općinskog vijeća Grude gdje je ponovno za predsjednika izabran Nikica Tomas (HDZ BiH), i to nakon istupanja vijećnice Marine Tice iz HSP-a i davanja svojega glasa Tomasu. Koalicija je debakl doživjela i u Širokom Brijegu gdje je za predsjednika Općinskog vijeća izabran Vlado Ivanković (NS Radom za boljitak), za kojeg su glasovala i četvorica vijećnika HSP-a.

Uslijedila je oštra reakcija Izvršnog odbora širokobriješke podružnice HSP-a Đapić-dr. Jurišić koja je donijela odluku o smjenjivanju ove četvorke sa svih funkcija unutar podružnice i vraćanje njihovih mandata stranci. Na njihovu odluku uslijedio je protuudar – odlukom Glavnog stana raspuštena je širokobriješka podružnica stranke, a imenovano povjerenstvo od tri člana: Stanko Miličević, Borislav Grbešić i Viktor Kvesić, koji je ujedno i predsjednik povjerenstva. Samo par dana poslije premijer Jurišić je u pregovorima s Božom Ljubićem odlučio izbaciti Lijanoviće iz županijske raspodjele kolača, nakon što ga je potpora Lijanovićima stajala stranačke podružnice.

U cijeloj ovoj zavrzlami sa strane stoji HDZ BiH koji je sve i zakuhao. Njihovu inicijativu (drugu po redu - op.p.) za izglasavanje nepovjerenja ovoj i ovakvoj vladi potpisalo je trinaest zastupnika u Skupštini, prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zapadnohercegovačke županije potpisali su Predrag Kožul, Viktor Lasić, Anđelko Mikulić, Ivan Paponja, Ante Boras, Mladen Šimić, Ivan Brkić, Hrvoje Sopta (HDZ BiH), Vitomir Filipović, Jadranko Lasić, Zlatko Jurilj, Zdravko Pirić (koalicija HDZ 1990, HZ, HSS, HKDU, HDU, Demokršćani), te neovisna zastupnica Silvana Alilović.

Jedan od glavnih razloga za izglasavanje nepovjerenja županijskoj Vladi, po njima, jesu znatno narušeni odnosi između Vlade i Skupštine, što se očitovalo kada su članovi Vlade napustili skupštinsku sjednicu, proračunskim deficitom koji ugrožava normalno funkcioniranje županije, povećanjem broja zaposlenih u tijelima uprave po stranačkom kriteriju, stalnim smanjenjem kapitalnih prijenosa i izdataka, davanjem proračunskoga novca privatnim poduzećima, dijeljenjem novca pojedincima, a nastavljena je i praksa kašnjenja u pripremi proračuna za sljedeću godinu. Hoće li se Jurišić i Ljubić zadržati na vlasti u Zapadnohercegovačkoj županiji, ili će im HDZ BiH ipak „doći glave”, vidjet će se najvjerojatnije 5. ili 6. siječnja 2009. godine.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari