HZ HB pretvorena u udrugu HDZ-a BiH

Idućeg mjeseca navršava se točno dvije godine od posljednjeg Izbornog sabora Hrvatske zajednice Herceg Bosne, kada bi se po Statutu trebali birati novi zastupnici, odnosno novo vodstvo, no za sada nema ni spomena da bi se slično trebalo i uraditi.

Iako se radi o nevladinoj udruzi koja bi trebala na jednom mjestu okupljati sve predstavnike političkog, gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i vjerskog života Hrvata u našoj zemlji, praksa pokazuje kako se onim političarima koji ne pripadaju "stožernom" HDZ-u BiH otežava pristup radu ove udruge, tako da predstavnici drugih hrvatskih stranaka uopće nemaju ideju što se zapravo događa te hoće li doći do Izbornog sabora.

Također se ne uvažava činjenica da se na federalnoj razini vlasti sada nalaze politički predstavnici HSP-a, ali i drugih stranaka u kojima ima velik broj Hrvata, a koji bi po Statutu morali biti itekako zastupljeni u radu Sabora.

Zbog činjenice da se Sabor neredovito sastaje te da je od 2010. do danas morao po Statutu, odnosno članku 21. zasjedati minimalno jednom, postavlja se opravdano pitanje je li ova udruga zapravo postala privatno vlasništvo HDZ-a BiH. Da stvar bude zanimljivija, isti taj statut govori kako mandat zastupnika u Saboru traje dvije godine i jednostavnom računicom dolazimo do zaključka kako bi se u travnju trebalo izabrati novo vodstvo na Izbornom saboru. Logično bi stoga bilo da tim Saborom predsjedaju najviši izabrani predstavnici hrvatskog naroda u tijelima vlasti, poput predsjednika Federacije BiH Živka Budimira te da se konačno pruži prilika svježim snagama da ožive posrnulu udrugu. No, u praksi to nije tako, već se na čelu Sabora duže vrijeme nalazi Ivo Andrić Lužanski, dok je na čelu Glavnog vijeća Udruge HZ HB Vladimir Šoljić.

Ne kontaktiraju ga

Sam Budimir, koji je na posljednjem Saboru u travnju 2010. izabra za dopredsjednika Sabora Hrvatske zajednice Herceg Bosne, u izjavi za naš list kaže kako ga nitko nakon izbora i formiranja vlasti nije kontaktirao niti upoznao s aktivnostima ove udruge. Pritom je potvrdio kako stoji teza da se HZ HB pretvara u udrugu koja zastupa interese samo jedne političke opcije što je nedopustivo, pogotovo ukoliko se pročita Statut.

"Logično bi bilo da kao predsjednik Federacije budem upoznat i budem jedan od predsjedatelja idućeg Sabora HZ HB. Međutim, HZ HB je kao udruga bila vrlo aktivna u vrijeme kada je trebalo braniti interese HDZ-a BiH nakon formiranja federalne vlasti. No, zanimljivo je kako ta ista udruga, iako joj je to obveza, ne diže svoj glas za zaštitu interesa hrvatskih branitelja upravo u ovo vrijeme", upozorio je Budimir, kazavši kako je stoga potpuno jasno da se HZ HB, nažalost, pretvara u udrugu koja štiti prava jedne stranke, a ne naroda.

Jezgro okupljanja

Cijela kronologija rada ove udruge pokazuje takve tendencije, pa stoga predsjednik Federacije BiH podsjeća kako su se Sabori i rad HZ HB-a redovito zakazivali kada je bilo potrebno dati podršku jednoj stranci, a sada, kada primjerice postoji Hrvatski narodni sabor, HZ HB je opet umrtvljen. Međutim, HZ HB je formiran, naglašava Budimir, s najboljim namjerama okupljanja svih hrvatskih političkih stranaka te gospodarskih i znanstvenih snaga koje su trebale aktivno raditi na poboljšanju položaja hrvatskog naroda u BiH. Ona je trebala biti jezgra okupljanja svih hrvatskih potencijala ne jednom mjestu, protuteža maksimalističkim zahtjevima Bošnjaka i Srba te snažan oslonac hrvatskim političarima u traženju pravednijeg rješenja. Nažalost, vremenom se pokazalo da se HDZ-u BiH nije sviđalo tko sve sjedi u njoj te je udruga iskorištena u svrhu, navodi Budimir, zaštite i promocije jedne političke opcije. To se moglo vidjeti i nakon posljednjeg Izbornog sabora kada je nastao pravi mali sukob među pojedinim političarima, a svi i danas pamte izjave Bože Ljubića kako neće biti dio nekog "parastranačkog tijela".

"Dajmo narodu utemeljenu nadu za dobar život u BiH i onda ćemo biti u prilici izgraditi BiH i po mjeri hrvatskog naroda. I ovaj sabor i ova udruga, ja bih želio da bude u tom smislu. Ako bude bilo kakvih pokušaja, pretvaranja u parapolitičku organizaciju ili parastranačko tijelo, naravno mene tu nema", kazao je tada Ljubić. I drugi poput Petra Milića su zamjerili nedostatak vizije, kazavši kako HZ HB predstavlja udrugu bez konkretnog cilja, odnosno privatno društvo Dragana Čovića i njegovih kadrova.

Cilj HZHB-a

Na utemeljiteljskom saboru 24. svibnja 1997. u Neumu društvene, političke, gospodarske i kulturne organizacije Hrvata u Bosni i Hercegovini osnovale su Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu (HZHB). Ova zajednica je trebala biti, kako je tada najavljeno, krovna i zborna institucija hrvatskog naroda u BiH. Cilj joj je bio povezivanje svih Hrvata u BiH, definiranja strateških smjerova nacionalnog, kulturnog i gospodarskog razvitka, povratka te profiliranja kao krovne udruge hrvatskog naroda.

Nejedinstvo

U Saboru udruge trebali su sjediti legitimni zastupnici hrvatskih interesa iz političkog, društvenog, kulturnog i vjerskog života u BiH, koji danas ne mogu ostvariti konsenzus (osim Kreševske deklaracije) ni po jednom vitalnom pitanju. Nejedinstvo koje je Hrvate skupo koštalo odrazilo se i na funkcioniranje ove udruge, koja je upravo trebala služiti promoviranju jedinstvenog nastupa hrvatskih političkih predstavnika u BiH.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari