Kako su beskućnici "postajali" okorjeli kriminalci

Hrvatska policija i USKOK već su ishodili prva priznanja od šest uhićenih i osumnjičenih za krivotvorenja i trgovanje hrvatskim putovnicama što bi vrlo skoro trebalo dovesti i do novih uhićenja u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

Isto tako, odlukom Županijskog suda u Zagrebu šestorka će idućih mjesec dana ostat će u pritvoru zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke te mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Podsjetimo, u petak je u akciji "Granica" uhićeno šest osoba u dobi od 31 do 58 godina – službenik konzularne ispostave u Orašju Marijan D., jedna službenica konzularne ispostave u Usori, Zvonko Š., civil iz BiH i "mozak" operacije, Bruno M. i Zoran R., policajci iz Osijeka te Radojka C., službenica je iz Odjela upravnih poslova PU zagrebačke. Spona sa srpskom mafijom bio je Darko Gojić za kojim je raspisana tjeralica.

Isto tako, prema najavama policije ova akcija još uvijek nije gotova tako da vrlo skoro možemo očekivati nova uhićenja na području BiH, Hrvatske i Srbije.

Uhodan postupak

Osim ovoga, polako se počinje odmotavati klupko kriminalnih radnji koji je radila navedena grupa. Iz policije objašnjavaju kako se radilo o atipičnu krivotvorenju.

Naime, krivotvoritelji pronalazili osobe čiji su identiteti "nezanimljivi", kao što su beskućnici, ili "krali" hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji ne prebivaju u Hrvatskoj već u Srbiji i BiH, a nisu imali putovnice. Primjerice, "zemunac" Vladimir Milisavljević Budala imao je hrvatsku putovnicu na ime Marijan Barišić, inače splitskog beskućnika.

Tako prvookrivljenog 58-godišnjaka Zvonko Š. s prebivalištem u BiH, civila koji dosad nije evidentiran za kaznena djela, tereti se da je od 2006. do kraja 2010. na području Hrvatske i BiH organizirao i povezao skupinu radi pribavljanja krivotvorenih putovnica za koje su naručitelji, uglavnom pripadnici krim miljea, plaćali najmanje 10.000 eura. Naručitelji su mu plaćali pola iznosa i davali svoje fotografije, a potom je drugookrivljeni od dvojice osječkih policajaca Zoran R. i sedmookrivljene službenice Policijske uprave zagrebačke Radojka C. tražili provjeru dobivenih podataka za osobu na čiji se identitet namjeravala izdati putovnica te druge potrebne osobne podatke iz Informacijskog sustava MUP-a.

Nakon toga su krivotvorene punomoći išle drugookrivljeniku Darki Gojiću, koji je u ime tih osoba u matičnim uredima podizao domovnice i rodne listove te u nadležnim policijskim upravama ispunjavao zahtjeve za odjavu adrese prebivališta tih osoba. Prikupljenu dokumentaciju predavao je prvookrivljeniku koji je istodobno, za osobe za koje će u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH zatražiti putne isprave, pribavio i krivotvorene osobne iskaznice BiH u kojima su bile fotografije naručitelja krivotvorenih putovnica.

Dobra "zarada"

Prvookrivljenik je, kako kažu u USKOK-u, s naručiteljima putovnica i trećeokrivljenim zaposlenikom hrvatskog konzulata u Tuzli, ispostava u Orašju Marijan D. te drugim nepoznatim osobama u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, dogovarao dolazak tih osoba u diplomatsko-konzularnim predstavništvima radi dobivanja putovnica.

Četvrtookrivljenu, kako se neslužbeno saznaju zaposlenici konzularne ispostave u Usori, se tereti da je zaprimala zahtjeve za putovnicama iako je znala da podnositelji zahtjeva svoj identitet dokazuju krivotvorenim osobnim iskaznicama. U USKOK-u kažu da su putovnice izrađivane i izdavane i bez dolaska tražitelja isprave u prostorije konzulata, o čemu je četvrtookrivljena obavještavala trećeokrivljenog koji bi ih potom preuzimao i predavao prvookrivljenom.
Organizator skupine je na kraju putovnice davao krajnjim naručiteljima koji su potom plaćali drugi dio dogovorenog iznosa. Sva navedena "aktivnost" bila je moguća dok se nisu počele izdavati elektroničke putovnice, odnosno do 1. listopada 2010. tako da je najveći broj putovnica krivotvoren u razdoblju od 2009. pa do listopada 2010. Policija je pronašla 53 krivotvorene putovnice, a pretpostavlja se da ih ima još oko 50. U USKOK-u sumnjaju da su krivotvoritelji "zaradili" najmanje 420.000 eura.

Mafija i državni aparat

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je kako slučaj oko krivotvorenja i trgovine hrvatskim putovnicama, otkriven akcijom "Granica", još jednom je pokazao koliko je mafija sposobna ući i u državni aparat.

"To da su mafijaši dobivali naše putovnice pokazuje da se nije dovoljno vodilo računa niti o kadrovskoj politici ni o nadzoru posla. To će se svakako promijeniti", rekao je predsjednik Josipović.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari