BiH ima najskuplje političare u Europi!

"Plaće državnih dužnosnika u Bosni i Hercegovini su do šest puta veće od njezina prosjeka, dok je za 40 posto bolje plaćena njezina administracija, čime ta zemlja izdvaja najviše novca u ovom dijelu Europe za javnu upravu u odnosu na BDP", pokazala su istraživanja.

U BiH su izdvajanja (za javnu upravu) razmjerno najviša u ovom dijelu svijeta i značajno viša nego u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji.

BiH izdvaja čak 13,1 posto svog BDP-a za plaće u javnom sektoru, a Hrvatska i Srbija deset posto i manje od toga, navodi se u izvještaju Centra za zastupanje građanskih interesa u BiH (CPI).

Takvo stanje je neodrživo i poziva na smanjivanje javne potrošnje. Analiza je pokazala da bi BiH uštedjela 750 milijuna maraka (oko 380 milijuna eura) godišnje ako bi se izdvajanje za plaće u javnoj upravi ograničilo na 10 posto BDP-a. To podrazumijeva smanjivanje broja zaposlenih u javnoj upravi, plaća i provođenje ušteda.

U izvješću Svjetske banke navodi se da je u proteklih pet godina u BiH došlo do povećavanja izdvajanja za plaće u javnom sektoru, s 11,1 posto BDP-a u 2006. na 13,1 posto u 2011. godini. U europskim državama za plaće se izdvaja značajno manje novca, od 5,6 posto u Makedoniji do 11,9 posto u Letoniji, navodi Glas Srpske.

Prema istraživanju bosanskohercegovačkog Centra za istraživanja i studije (GEA), ni u jednoj zemlji EU-a parlamentarci nemaju plaće tri puta veće od prosjeka, dok su u BiH veće od šest prosječnih plaća.

U Norveškoj i Belgiji političari na najvišim pozicijama imaju jednu i pol prosječnu plaću, a u Njemačkoj i Letoniji njihove plaće dvostruko su više od nacionalnog prosjeka. S dvije i pol prosječne plaće zastupnici u Sloveniji su za nekoliko postotaka iznad europskog prosjeka.

Glas Srpske

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari