Izvješće ALBA-e o obavljanju komunalnih djelatnosti

U srpnju prošle godine općinski vijećnici Ljubuškog nisu prihvatili informaciju o radu Albe PJ Ljubuški u obavljanju komunalnih djelatnosti, ocijenivši je nepotpunom te su zatražili da im poslovodstvo dostavi novu.

Informacija o otpadu

Iz nekih razloga to se otegnulo pa je nova, kompletnija informacija došla i razmatrana je na OV-u Ljubuškog prošlog tjedna. U izvješću Albe Ljubuški napravljena je usporedba stanja i prilika u prikupljanju, odvozu i odlaganju komunalnog otpada u ljubuškoj općini do kraja 2009. Prije Albe to je obavljao JKP Ljubuški. Navodi se da je JKP Ljubuški imalo tri komunalna vozila prosječne starosti 28 godina, 65 kontejnera od 1,1 m3 i osam kontejnera od 7 m3 nepoznate starosti, zatim četiri uposlenika što je nedostatno za općinu od 28.000 stanovnika, te da se otpad odlagao na mjesnoj deponiji Bučine koja je ekološki neprihvatljiva i troškovno neisplativa. Preuzimanjem posla, stoji u izvješću, Alba je postupno do 31. prosinca 2011. promijenila stanje tako što je nabavila i stavila na korištenje opremu u vrijednosti 945.000 KM i to: dva posebna vozila za odvoz otpada od pet i osam tona i jedno zamjensko do 15 tona, vozilo izvlakač s kranom i kašikom i prikolica s četiri sanduka za prijevoz, 3500 kanti 120/240 litara, 200 kontejnera od 1,1 m3, 40 kaveza i 10 igloa za papir i karton, te auta, PC i drugu opremu.

Sanitarno odlagalište

Kada je riječ o obavljenom poslu, u tom razdoblju je prikupljeno, odvezeno i odloženo na odgovarajuće sanitarno odlagalište oko 3350 tona ili oko 17.000 m3 komunalnog otpada i uklonjeno 19 divljih odlagališta, a pokrivenost općine je 87 posto. Uključeno je oko 2300 privatnih i oko 360 korisnika u gospodarstvu.

Vijećnici su usvojili ovu informaciju i dojam je da su zadovoljni ukupnim stanjem prikupljanja i odvoza otpada i radom Albe Ljubuški, ali su i postavili nekoliko pitanja ravnatelju ovog poduzeća o pokrivenosti općine i uslugama.

Pokrivenost Općine

Ravnatelj Vlado Jerkić je odgovorio da je pokrivenost općine 90 posto, a nastojat će u 2012. postići 100 posto, no nisu se svi korisnici usluga uključili i treba uredovati komunalna inspekcija. U suradnji s MZ, ponudit će se korisnicima da izaberu prikupljanje smeća jednom ili dva puta tjedno, a uspostava pretovarne postaje je neizvjesna.

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari