Ovih dana isplata rodiljnih naknada za kolovoz

Majke Zapadnohercegovačke županije po tko zna koji put digle su svoj glas protiv županijske Vlade zbog, kako kažu, nebrige o ovoj najugroženijoj kategoriji stanovništva.

U pismu koje su nam poslali upozorili su na svoj sve teži položaj u vremenu kada je svakim danom sve skuplje, a porodiljnih naknada niotkuda.

"Majkama nije isplaćena naknada za mjesec kolovoz 2011., a sada je tekući mjesec ožujak i 2011. je godina. Naša djeca hoće jesti, a mi smo svaki mjesec u iščekivanju tih isplata. Nije nam jasno kako to da baš za nas nikad nema novca", pitaju se ogorčene majke koje nam nadalje tvrde kako su nakon poroda prisiljene čekati i od 6 do 8 mjeseci kako bi dobile prvu isplatu. Od njih također doznajemo da su naknadu za mjesec srpanj 2011. dobile 12. siječnja ove godine, dakle prije gotovo dva mjeseca.

Gorući problem

Kada će se promijeniti odnos prema porodiljama Zapadnohercegovačke županije, pitali smo ministra financija ZHŽ-a Radu Luburića koji je za neredovito isplaćivanje okrivio bivšu Vladu koja u proračunu za 2010. uopće nije predvidjela novac za porodiljne naknade, osim za prva 4 mjeseca.

"Ti zaostaci nam stvaraju najviše problema. Od kako smo preuzeli vlast u županiji, mi nastojimo pomalo uplaćivati, jer je nemoguće sve zaostatke isplatiti odjednom. A kada je riječ o isplatama za kolovoz 2011., danas smo prebacili novac na račune općinskih centara za socijalni rad koji će potom proslijediti novac na račune porodilja, tako da bi porodilje svoje naknade trebale dobiti već ovih dana", rekao je ministar Luburić.

Ministar također tvrdi kako nije upoznat s tim da rodilje na prvu isplatu naknada moraju čekati i više od pola godine.

"Centri za socijalni rad daju rješenja o naknadama. Po meni, riječ je o propustu, nisu izdana dobra rješenja. Stoga se porodilje trebaju njima obratiti za taj problem", kazao je Luburić.

Inače, problem oko neisplate porodiljnih naknada jedan je od gorućih problema u ovoj županiji. Rodilje ZHŽ-a u više su navrata istupale u javnost nezadovoljne ignoriranjem od Vlade i resornog ministarstva.

Za rodilje 2 milijuna KM

Mnoge od njih više puta su isticale kako im ne preostaje ništa drugo nego zajedno sa svojom djecom svoja prava tražiti, prosvjedujući u svrhu vlastitog opstanka i opstanka njihove djece.

Ministar Luburić tvrdi da se po usvajanju proračuna uvijek vodi računa o porodiljama, a ove godine je u proračunu predviđeno više od 2 milijuna maraka.

Inače, u 190 tisuća maraka, koliko je mjesečno potrebno izdvojiti na ime porodiljnih naknada, uračunata su i sredstva za jednokratne pomoći pri opremanju djeteta, što mjesečno iznosi oko 25 tisuća maraka. Rodilje koje su u radnom odnosu imaju pravo 12 mjeseci primati 70 posto svoje prosječne plaće, dok nezaposlene rodilje u razdoblju od šest mjeseci primaju 100 maraka.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari