Održana 35. sjednica OV Ljubuški - ALBA ne izvršava ugovorne obveze

Jučer je, u prostorijama Gradske vijećnice Ljubuški, održana 35. sjednica OV Ljubuški na kojoj je, između ostaloga, usvojen proračun u iznosu od 13. milijuna KM, na kojega je klub vijećnika HSP BiH imao primjedbu kako je nerealan i prenapuhan.

Najzanimljivija je bila rasprava oko Informacije društva ALBA PJ Ljubuški o obavljanju komunalnih djelatnosti. Utvrđeno je kako je usluga neopravdano smanjena (odvoz smeća jedan put tjedno), a cijena je ostala ista. Od ALBE je zatraženo dva puta tjedno vršiti odvoz smeća u urbanom dijelu Ljubuškog, a u ostalim dijelovima općine po potrebi.

Nikica Šiljeg je ponovno izabran na dužnost ravnatelja JU Ljubuški šporstki centar.

U raspravi je bilo spora oko pojedinih dodjela zemljišta, deklarativno za prognaničku populaciju, za koje pojedini viječnici (HSP BiH i NSRzB) tvrde kako se ne radi o prognaničkoj populaciji već nekim drugim kombinacijama koje nisu od javnog interesa.

Općinski proračun za 2012. u iznosu 12,9 milijuna KM [Ivan Kaleb, VL]

Općina Ljubuški dobila je svoj proračun za 2012. Usvojili su ga općinski vijećnici na 35. sjednici i on iznosi 12,941.000 KM. Prije nego je usvojen, s 18 glasova za i tri suzdržana, u kratkoj raspravi govorilo se o tri predložena amandmana, za koje je načelnik Nevenko Barbarić bio suglasan da se djelomice usvoje.

Ceste i plastenici

Riječ je o dva amandmana koja su podnijeli vijećnici HSP-a vezana za asfaltiranje cestovnih dionica u MZ Vitini i Radišićima i amandmanu poljodjelaca o izdvajanju novca za izgradnju plastenika. Bilo je riječi o pisanoj informaciji o radu Albe i postavljana su pitanja o pokrivenosti područja skupljanjem otpada, o mogućnosti da se u nekim dijelovima otpad odvozi dva puta tjedno, o uspostavi pretovarne stanice...

Odvoz otpada

Ravnatelj Albe Vlado Jerkić rekao je da je pokrivenost gotovo 90 posto. Zaključeno je da se s vodstvima MZ dogovara koliko će se puta otpad odvoziti dok je o načinu financiranja i izgradnje pretovarne stanice još sve neizvjesno. Usvojena je odluka o zabrani gradnje na području koji obuhvaća Regulacijski plan "Kravica" Ljubuški (2011.-2021.) do njegova usvajanja i stupanja na snagu. Riješeno je i kadrovsko pitanje ravnatelja JU "Športski centar." Ponovno je imenovan Nikica Šiljeg. Na aktualnom satu posebnu pozornost privuklo je pitanje o zahtjevu vijećnika Josipa Grbavca (NS RzB) da se objasni izvješće o dodijeljenom i neplaćenom općinskom zemljištu. Načelnik Barbarić je iznio svoj stav: "Dužni smo se držati zakona, ne može se uzeti zemljište, a ne platiti".

Za poljoprivrednike 50 tisuća maraka [Ružica Puljić DL]

Proračun općine Ljubuški za 2012. godinu u iznosu od 12,941.000 maraka usvojen je uz tri suzdržana glasa vijećnika iz reda Narodne stanke Radom za boljitak. Iz ove stranke navode kako je proračun enormno velik za današnje prilike.

Dva amandmana na proračun imali su HSP BiH, a jedan je došao od Udruge poljoprivrednika ZHŽ-a.

Amandmani na proračun

HSP-ovi amandmani su djelomično prihvaćeni od načelnika općine Nevenka Barbarića, a ticali su se izdvajanja sredstava iz proračuna za asfaltiranje određenih dionica lokalnih cesta. Riječ je o asfaltiranju 600 metara lokalne ceste u mjestu Varoš te asfaltiranju 250 metara dionice ceste u Gornjim Radišićima.

Amandman Udruge poljoprivrednika ZHŽ-a odnosio se na izdvajanje 100 tisuća maraka iz proračuna za financiranje izgradnje novih plastenika. Ovaj amandman je samo djelomično prihvaćen te je načelnik Barbarić izjavio kako je razgovarao s predstavnicima poljoprivrednika ZHŽ-a i dogovorio iznos od 50 tisuća maraka, koji će biti izdvojeni za tu namjenu iz proračuna za 2012. godinu.

Izvješće o ALBA-i

Na dnevnom redu sjednice našlo se i izvješće o radu ALBA-e za prošlu godinu koje je nazočnim vijećnicima predočio direktor ALBA-e Vlado Jerkić. Vijećnici su prihvatili izvješće uz neke određene prijedloge, nakon čega je jednoglasno usvojen i prijedlog odluke o zabrani izgradnje u obuhvatu Regulacijskog plana "Kravica Ljubuški 2011. - 2021." do donošenja i stupanja na snagu istog.

Usvojena je i odluka o osnivanju Vijeća prostornog plana općine Ljubuški koje će od ove godine biti bogatije za još jednog člana, arheologa Radoslava Dodiga.

Prijedlog rješenja o davanju suglasnosti na razrješenje ravnatelja Javne ustanove "Ljubuški športski centar" u Ljubuškom Nikice Šiljega jednoglasno je usvojen te je imenovan ponovno Nikica Šiljeg na mjesto ravnatelja koji se jedini i prijavio na tu poziciju.

Na aktualnom satu Josip Grbavac, potpredsjednik Vijeća koji je iz reda 'Boljitka', zatražio je da se ubuduće dopusti da općinsko zemljište u ratama mogu kupovati svi, a ne samo pojedinci kao što je to do sada bila praksa.
"Naime, do sada je dozvolom načelnika bilo dopušteno da pojedinci zemljište mogu plaćati u ratama. Smatram da je, uzimajući u obzir krizno razdoblje, jako važno da i mlađa populacija koja ulazi u brak može kupiti zemljište preko rata. No, načelnik je odbio što smatram samo skupljanjem bodova pred lokalne izbore", kazao je Grbavac.

zvučni zapis - Radio Ljubuški [99,4 MHz]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari