Sveobuhvatno rješenje za braniteljsku populaciju?

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH podržali su inicijativu izaslanika iz SDA Zijata Mušića da se na dnevni red sjednice uvrsti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu mirovinu ostvarenu po povoljnim uvjetima.

Mušić je ovu inicijativu pokrenuo i na prošlotjednom zasjedanju Doma naroda, kada je pozivajući se na mišljenje Ustavnog suda FBiH, zatražio izmjene zakonske regulative o povoljnijem umirovljenju bivših vojnika Vojske Federacije koji su otpušteni 31.ožujka 2003. godine i koji su dobili otpremninu od 10.000 maraka pod uvjetom da su u godini otpusta napunili 40 godina života i 20 godina staža.

Poništiti diskriminaciju

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber istaknuo je da Vlada podržava ovu inicijativu osobito ako se radi o poništavanju diskriminacija i donošenju novih zakonskih rješenja.

"Međutim, za ovu inicijativu potrebno je službeno očitovanje Vlade, jer je potrebno naći sredstva kojima bi se ovaj zakon isfinancirao. Vlada podržava svaku inicijativu koja pridonosi pravičnijem i pravednijem rješavanju problematike pitanja povlaštenih mirovina, pogotovo ako se radi o ukidanju diskriminacija koje su bile prisutne do sada i izjednačavanju prava branitelja bez obzira kojoj komponenti pripadaju. Međutim, ova inicijativa mora ići i na Vladu, a ne samo na Parlament", rekao je Čamber, koji je najavio da Vlada priprema sveobuhvatan zakon koji će riješiti probleme braniteljske populacije.

Prosvjed

Cijelo vrijeme dok je trajala rasprava, ispred zagrade Parlamenta FBiH, na spontanim prosvjedima, okupilo se oko stotinjak članova "Udruženja otpuštenih-razvojačenih branitelja 31.3. 2003. godine" koji su najavili štrajk glađu ukoliko Mušićeva inicijativa ne bude usvojena, odnosno dok ne bude donesena zakonska odredba kojom će oni moći ostvariti pravo na povoljniju mirovinu.
Trenutačno to pravo, uz određene uvjete, imaju vojnici, otpušteni ranije uz otpremninu od 6000 maraka.

Prostorni plan

Usvojena je i inicijativa Josipa Perića iz HSP-a da se s dnevnog reda skine prijedlog odluke o donošenju prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH "Autocesta na koridoru Vc" za razdoblje od 2008. do 2028. godine te da se organizira u roku od 30 dana posebna tematska sjednica na kojoj će se diskutirati o ovom pitanju.
Izaslanici su, između ostalih, raspravljali i o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju prava i obveza nad ustanovama socijalne zaštite u FBiH, Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o poljoprivredi, Prijedlogu zakona o stomatološkoj djelatnosti, Prijedlogu zakona o vinu kao i Nacrt zakona o radu.

Otpisuju se zatezne kamate

Nakon održane javne rasprave na prošloj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije, izaslanici su se jučer prije otvaranja iduće, 9. sjednice, izjasnili i usvojili niz zakonskih prijedloga i nacrta koji su se našli na dnevnom redu prethodnog zasjedanja. Izaslanici su podržali Prijedlog zakona o izmjena i dopunama Zakona o Željeznicama FBiH, kojim se nalaže da JP Željeznice FBiH nastavi djelovati kao društvo s ograničenom odgovornošću Sarajevo, da bude formiran regulatorni odbor željeznica, kao i da broj članova NO-a poduzeća bude smanjen sa sadašnjih 11 na sedam. Odobren je Vladin prijedlog za izmjene i dopune Zakona o Poreznoj upravi FBiH. Izmjene i dopune se, između ostalog, odnose na provedbu i izvršavanje aktivnosti iz oblasti svih vrsta federalnih, županijskih i općinskih poreza, doprinosa, pristojbi i novčanih kazni za porezne prekršaje. Pod pristojbama se podrazumijevaju one za istaknutu tvrtku i za držanje aparata za igre na sreću i zabavne igre. Novim zakonskim tekstom definiraju se i pojmovi porezne tajne i porezne informacije. Zaposlenicima poreznog tijela nije dopušteno biti u tijelima političkih stranaka niti u zakonodavnoj vlasti na bilo kojoj razini. U paketu odobrenih akata je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o proračunima u FBiH. Prema novom rješenju, Federalno ministarstvo financija dužno je podnositi Vladi tromjesečna financijska izvješća u roku od 30 dana po isteku obračunskog razdoblja, a za prethodnu fiskalnu godinu, do 1. travnja tekuće godine. Usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode. Osnovni razlog i cilj dopune Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, a koja se odnosi na otpis zatezne kamate, jest stimuliranje gospodarskih djelatnosti, kao i rasterećenje poduzeća od obveze plaćanja zatezne kamate čime se utječe na poboljšavanje likvidnosti, a time i na brži razvoj.

A. Grabovac [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari