Od 1. ožujka struja i kućanstvima skuplja za 11,85 posto

ljubuski.info

Cijene električne energije za velike potrošače (110 kV i više) te kućanstva na području napajanja Elektroprivrede HZ HB povećane su za 11,97, odnosno 11,85 posto, odlučila je Regulatorno povjerenstvo za električnu energiju u Federaciji (FERK).

Za srednje potrošače i javnu rasvjetu struja će poskupjeti od 2,97 do 4,5 posto. Podsjetimo, Elektroprivreda HZ HB zatražila je u zahtjevu FERK-u poskupljenje samo za velike potrošače, za koje i mora kupovati nedostajuće količine struje, ali se FERK odlučio na poskupljenje svim kategorijama obrazlažući svoju odluku činjenicom kako nikad ne prave diskriminaciju između kategorija potrošača. Odluka o povećanju cijena struje stupa na snagu 1. ožujka.

Unakrsno subvencioniranje

Đulizara Hadžimustafić, predsjednica FERK-a, kazala je kako je odluka donesena na osnovama struke i postupnog ukidanja unakrsnih subvencija između kategorija i skupina potrošača, uzimajući u obzir zaključke Vlade FBiH da se nedostajuća struja nabavi za sve kupce.
Prema tome, ona navodi kako je poskupljenje bilo neizbježno za sve zbog povećanja cijena nabave struje na tržištu uz smanjenje unakrsnog subvencioniranja.

"To znači da druge kategorije kupaca subvencioniraju kućanstva, odnosno cijena struje u kategoriji kućanstava nije adekvatna trošku koji nabavi taj kupac te kategorije. Pojašnjenja radi, trenutačno je cijena struje koju, primjerice, u jednoj stambenoj zgradi plaćaju oni koji imaju privatnu radnju (kafić, trgovina…), odnosno kategorija 'ostala potrošnja na 0,4 kV', i kućanstava koja stanuju u toj zgradi različita jer više plaćaju kupci iz kategorije 0,4 kV". Kako pojašnjava Hadžimustafić, cijena bi trebala biti približno ista jer su identični troškovi koji oni prave u elektroenergetskom sustavu.

Nabavljanje struje

Sanela Pokrajčić, članica FERK-a, potvrdila je kako je Elektroprivreda HZ HB tražila povećanje samo za kupce kategorije 110 kV i više, ali navodi kako postoje pravila prilikom utvrđivanja tarife.

"Svaki kupac mora platiti dio koji se odnosi na korištenje mreže i dio energije koji služi za potrošnju. U dijelu korištenja mreže nije bilo nikakve izmjene, ali u dijelu koji se odnosi na potrošnju moralo je doći do promjene i to za sve kupce, a ne samo one na 110 kV, jer je struja koja je nabavljena i koja se proizvodi proizvod toga da se proslijedi svim kupcima, a ne samo najvećim kupcima", istaknula je Pokrajčić. I ona je, u kontekstu postupnog ukidanja unakrsnog subvencioniranja, istaknula kao je cilj da se dođe do toga da tarife budu zasnovane na trošku, da svi kupci elektroenergetskog sustava plaćaju onoliko troška koliko su prouzročili. Na pitanje o odnosu cijena koju plaćaju kupci Elektroprivrede HZ HB i Elektroprivrede BiH, Pokrajčić kaže kako kupci EP HZ HB iz kategorije kućanstava na godišnjoj razini uz ovo povećanje plaćaju oko 5,3 posto skuplju struju.

"Međutim, s obzirom da još uvijek postoje sezone kod kupaca EP HZ HB, a ne postoje sezone kod kupaca EP BiH, tu su po sezonama različite stvari. Tako će tijekom osam mjeseci ljetne sezone kupci iz reda kućanstava EP HZ HB plaćati manju cijenu u odnosu na kućanstva EP BiH u prosjeku od tri do pet posto, ali će u četiri mjeseca zimske sezone kupci iz reda kućanstava EP HZ HB plaćati oko 15 posto veću cijene nego kućanstava EP BiH", pojasnila je Pokrajčić.

Poskupljenja

Odlukom o tarifnim stavovima za prodaju električne energije nekvalificiranim (tarifnim) kupcima na području opskrbe Javnog poduzeća Elektroprivreda HZ HB povećanje cijene električne energije iznosi u prosjeku 9,72 posto, i to:

  • za kategoriju 110 kV i više - povećanje za 11,97 posto
  • za kategoriju potrošnje 35 kV - povećanje za 4,30 posto
  • za kategoriju potrošnje 10 kV - povećanje za 4,59 posto
  • za kategoriju potrošnje kućanstva - povećanje za 11,85 posto
  • za kategoriju potrošnje ostala potrošnja na 0,4 kV - povećanje za 3,75 posto
  • za kategoriju potrošnje javna rasvjeta - povećanje za 2,97 posto
Dragan Bradvica | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari