Zatražen pritvor osumnjičenicima za zločin u Dretelju

Državno tužiteljstvo zatražilo je od Suda BiH da odredi jednomjesečni pritvor četvorici osumnjičenih za zločine počinjene u logoru Dretelj u Čapljini tijekom 1992. godine.

Srećko Herceg, Ivan Medić, Marina Grubešić-Fejzić i Ivan Zelenika zvani Zele su uhićeni u srijedu 22. veljače 2012. pod sumnjom da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti koji su bili protuzakonito zatočeni u logoru Dretelj u Čapljini tijekom 1992. godine.

Kao razloge za određivanje jednomjesečnog pritvora, Tužiteljstvo BiH u priopćenju je navelo bojazan od bjekstva i činjenicu da bi boravkom na slobodi oni mogli vršiti utjecaj na svjedoke, suučesnike ili pomagače.

Herceg, Medić, Grubešić-Fejzić i Zelenika se, između ostalog, sumnjiče da su u srpnju 1992. godine, u svojstvu upravnika logora, stražara ili pripadnika formacije Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i drugih mjesta koji su bili protuzakonito zatvoreni u nečovječnim uslovima u logoru Dretelj.

Nad žrtvama su počinjena zlostavljanja, mučenja, premlaćivanja, silovanja i seksualna zlostavljanja, kao i mučenja na izrazito ponižavajuće načine. Više osoba umrlo je od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz logora gubi svaki trag.

Ročište za obrazlaganje zahtjeva za pritvor zakazano je za 24. veljače.

JR

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari