Vrgoračke škole ostaju bez hercegovačke djece?

Posljednjih dana top tema u Ljubuškom, posebice u okolnim pograničnim mjestima, svakako je sređivanje popisa birača koje je najavio ministar uprave Republike Hrvatske Arsen Bauk. Ministrova najava, za koju svi vjeruju da će biti ostvarena, donijela je mnoge rasprave i, po svemu sudeći, posao sređivanja popisa birača neće ići lako te će imati neočekivanih posljedica za stanovnike s obje strane granice.

Otkaz nastavnicima

Naime, oko 20 je posto učenika u vrgoračkim školama čiji roditelji imaju prebivalište u Hrvatskoj i koji svakodnevno putuju u Vrgorac u osnovnu i srednju školu iz obližnjih hercegovačkih sela u ljubuškoj općini iz Hercegovine.
Sređivanjem popisa birača, kojim bi se ukidalo prebivalište onima koji zapravo žive u susjednoj BiH, oko 120 djece u osnovnoj školi i oko stotinjak djece u srednjoj školi u Vrgorcu moralo bi se ispisati iz vrgoračkih škola i nastaviti školovanje u matičnoj državi.

Prema riječima ravnatelja Osnovne škole Vrgorac Ive Klinca, u školi bi se od petog do osmog razreda ukinulo po jedno odjeljenje svakog razreda i škola bi se umjesto sadašnjih četiri, smanjila na tri odjeljenja po razredu.

"Mi nemamo evidenciju tko bi 'otpao' u slučaju zatvaranja granica jer nam broj prijavljenih učenika s mjestom boravka u BiH nije poznat, to su samo pretpostavke", kazao je ravnatelj Klinac nadalje istaknuvši kako hercegovačka djeca pune razrede u Vrgorcu i njihovim odlaskom s druge strane desetak nastavnika bi moralo dobiti otkaz.

"Smanjenjem broja učenika, odnosno odjeljenja, morali bismo otkazati suradnju nastavnicima hrvatskog, matematike, povijesti i još nekih predmeta, koji upravo zahvaljujući djeci iz Hercegovine imaju satnicu od 16-20 sati tjedno. U takvim okolnostima otkaz bi dobili uglavnom mladi profesori koji su nedavno završili fakultet i nedavno zaposleni. Smanjenje broja učenika odrazilo bi se i na pomoćno osoblje", pojasnio je ravnatelj.

Zatvaranje područnih škola

Klinac je također naveo kako bi, najvjerojatnije, moglo doći do potpunog zatvaranja područnih škola Veliki Prolog, Orah i Podprolog koje su uz samu granicu, a uglavnom ih pune učenici iz susjednih hercegovačkih sela, jer u većini navedenih škola udjel učenika iz Hercegovine u razredima je veći od 60 posto. Također, treba istaknuti da su djeca iz Hercegovine oduvijek pohađala školu u vrgoračkim školama kao i roditelji današnjih učenika.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari