Hercegovci napadaju vrh Afrike!

Nakon dvije godine priprema, šest iskusnih planinara koji iza sebe imaju dosta iskustva pripremaju se za jedan, najblaže rečeno, hrabar pothvat. Naime, spomenuta šestorka sprema se u osvajanje najvećeg vrha Afrike, Kilimandžaro koji je sa svojih 5895 metara visine, sedmi najveći vrh svijeta.

Hrabra šestorka

Na ideju je prvi došao veliki zaljubljenik u avanturizam i ekspedicije, Ljubušak Ante Tomić, koji je sa svojim prijedlogom na brzinu zarazio mnoge koji su to odmah prihvatili. Sve je, kaže Ante u razgovoru za naš list, krenulo prije više od dvije godine, kada je najprije s vodstvom nacionalnog parka Kilimandžaro trebalo dogovoriti termin dolaska i sve ostale pripremne radnje, a nakon toga su uslijedili mjeseci psihičkih i fizičkim priprema s vrhunskim instruktorima.

"Osim nas šest, još je planinara, članova Planinarskog društva Prenj, htjelo ići s nama, ali ipak samo oni koji su podnijeli pripreme mogu i ići", priča Tomić, dodajući kako će cijela priča laicima zvučati "prenapuhano", ali na umu treba imati podatke o specifičnostima ovoga kraja, koji ne dopuštaju ni najmanju pogrešku. Hrabru šestorku koja sutra kreće u osvajanje Kilimandžara, pored Ante kao najstarijeg i najiskusnijeg člana, čine Vjekoslav Gašpar, Luka Mandić, Josip Kvesić, također vrhunski planinari, te 21-godišnji Marko Tomić, koji je najmlađi član ekipe, te Sanda Mišetić, koja je prošla teške pripreme, ali su nadanja kako će biti prva Hercegovka koja će uspjeti o ovom velikom pothvatu.

Ekspedicija duga devet dana

Njihov put kreće iz Frankfurta, posebnim čarter letom izravno u grad Moshi, koji se nalazi u podnožju Kilimandžara, otkuda i započinje ekspedicija.

ljubuski.info"Cijeli projekt će se odvijati u više etapa pa će tako uspon i silazak trajati devet dana, svaki dan je pomno isplaniran, a s nama idu i iskusni vodiči kao i nosači, budući da je prateća oprema dosta teška, sami ne bi mogli ništa", objasnio je Tomić, dodajući kako je planiran polazak iz tropskih šuma gdje temperatura zraka nije ispod 40 stupnjeva, dok će se već na 3500 metara visine susresti s niskom temperaturom i tlakom, razrijeđenim zrakom, što može izazvati probleme s visinskim bolestima. Uspon na visinu od pet tisuća metara, osim što čovjeku predstavlja dostignuće velikog cilja, sa sobom donosi i pedeset posto manje kisika u zraku, s toga organizam svakog sudionika mora biti izrazito dobro spreman.

Kao što je Tomić već i rekao, s njima ide iskusna ekipa od oko dvadeset članova koje čine vodiči i nosači, a tako velik broj opravdan je činjenicom da po svakom članu idu skoro dvjesto kilograma tereta, u što je uključeno i potrebnih sedamdeset litara vode, budući da je dnevni gubitak zbog uloženog napora oko pet litara. Tomić iza sebe ima ekspediciju na Artiku 2002. te ekspediciju na Tibet 2008., od kuda nosi lijepa, ali i poučna iskustva.

Ispomoć don Tomiću

"Zajedno sa svojim kolegama iz planinarskog društva više puta smo obišli i savladali staze mnogih naših planinskih vrhova i vjerujem kako je prava šteta što ljudi ne znaju kakvih prirodnim ljepotama imamo u svom okruženju", priča Tomić, dodajući kako je zanimljiv podatak, da će se usporedno s njihovim usponom s južne strane Kilimandžara, sa sjeverne strane odvijati isti pothvat trojice Amerikanaca i njihove ekspedicije. Potrebno je kazati kako osim ekipe koja ide na Kilimandžaro, grupa koju vode Slobodan Tomić i Zlatko Tomić, idu kao pomoć don Velimiru Tomiću, misionaru, koji šezdeset kilometara od grada Moshia gradi katoličku misiju, a spomenuta ekipa će mu pomoći u početnim radovima. Inače, don Tomić je misionar više od dvadeset godina u Tanzaniji, gdje je napravio katoličku misiju, a sada kreće s izgradnjom nove.

Ovaj hvale vrijedan i hrabar pothvat pomogli su mnogi sa svojim donatorstvom, među kojima su Uni Credit banka, Croatia osiguranje, Grad Mostar, Općina Ljubuški, Vlada ZHŽ-a, Kerametal Ljubuški, Sportski savez Mostara, kao i mnogi drugi.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari