Zastupnici u BiH plaćeni 2.000 KM više od hrvatskih

Bosanskohercegovački zastupnici su kao najpovlašćenija društvena kasta, koji maksimalno koriste prava, s druge strane ne preuzimaju ni kakvu odgovornost za stanje u zemlji.

A da se radi i o nemoralu pojedinih zastupnika isticali smo primjer visokog HDZ-ovog dužnosnika koji je, kako bi povećao troškove prijevoza osobnim automobilom, fiktivno mijenjao i adresu stanovanja te umjesto Kiseljaka gdje stvarno živi i ima obiteljsku kuću mjesto boravka prijavio u Mostaru.

Zastupnici u BiH su za 2000 KM više plaćeni od zastupnika u Republici Hrvatskoj. Bolje je biti zastupnik u bosanskom Parlamentu nego u Hrvatskom saboru! U Hrvatskoj je je plaća "samo" četiri tisuće maraka, a u BiH sedam, reče nam nedavno Bosanac na privremenom radu u Lijepoj našoj.

I tako nas potaknuo na analizu i komparaciju zastupničkih plaća ali i dodatnih beneficija o kojima se baš i ne govori.

Istina je da BH zastupnici u državnom parlamentu mjesečno inkasiraju do sedam tisuća maraka odnosno oko 28 tisuća kuna, ali ne kao plaću. Plaća zastupnika iznosi 4.200 konvertibilnih maraka, oko 16.800 kuna.

Unosna kilometraža

Tom iznosu dodaje se zastupnički paušal od 750 KM, odnosno tri tisuće kuna. Potom im se obračunavaju godine radnog staža pomnožene s osnovicom plaće od 0,5 posto, pa topli obrok od 172 KM, pa rad po komisijama, pa 450 KM za odvojeni život, pa 500 KM za unajmljeni stan za zastupnike udaljene 60 kilometara od glavnoga grada BiH.

Umjesto unajmljenog stana, mogu izabrati opciju naplate prijevoza osobnim automobilom, koji se obračunava po formuli – kilometraža plus gorivo plus 20 posto amortizacija, što je također dobra dodatna opcija zarade.

Prosječna plaća hrvatskoga saborskog zastupnika iznosi 17.177 kuna. A zastupnički paušal u Hrvatskom saboru iznosi skoro upola manje nego u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno 1700 kuna.

Taj paušal je predviđen za materijalne troškove u radu zastupnika. I odvojeni život od obitelji hrvatskih narodnih tribuna jeftiniji je od odvojenog života njihovih BH kolega. Porezni obveznici RH za odvojenost svojih zastupnika od obitelji mjesečno svakom pojedinačno uplate 1000 kuna, dok "bogati" Bosanci za to plaćaju čak 1800 kuna. I Hrvati, kao i Bosanci, zastupnicima plaćaju 0,5 posto po godini staža od osnovice plaće pa najstariji djelatnici uberu najveći iznos.

Sveukupno hrvatski sabornici mjesečno primaju više od 20 tisuća kuna. Iako parlamentarci u objema zemljama imaju zastupničke restorane, bogate ponude po povoljnoj cijeni – za kompletan obrok s desertom plaćaju najviše 40 kuna – inventivni Bosanci osigurali su i topli obrok u iznosu od 172 KM, odnosno 688 kuna.

Topli obrok 'jači' od mirovina

A koliki su njihova "skromnost" i uvažavanje realiteta gospodarske i socijalne slike društva u kojem žive i koje predstavljaju, svjedoči činjenica da tisuće BH umirovljenika primaju manju mirovinu od iznosa zastupničkoga toplog obroka. U Republici Srpskoj, naime, najniža mirovina iznosi 160, a prosječna 300 KM, odnosno 1200 kuna. U Federaciji BiH je nešto bolje pa prosječna mirovina iznosi 340 KM, odnosno 1360 kuna.

Prosječna plaća u BiH je 821 KM (3284 kune). U Hrvatskoj je prosječna mirovina 2152 kune, odnosno prosječna plaća 5500 kuna, pa bi bile logične i veće plaće i dodatne beneficije hrvatskih nego BH zastupnika.

Inače, odluka o povećanju plaća u BiH usvojena 2008. godine jedina je odluka Parlamenta u čijem donošenju nije morala posredovati međunarodna zajednica. O povećanju plaća i povlastica brzo su postigli dogovor ali o važnim državnim zakonima teško dolaze do konsenzusa. Kada bi BH parlamentarci primali plaću po učinku, po broju usvojenih zakona, teško da bi zaradili i za topli obrok.

Slobodna Dalmacija

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari