Prodaja političke magle

Kad članstvo HDZ BiH svrgne Dragana Čovića s mjesta predsjednika te stranke, a HDZ1990 najuri Božu Ljubića ne samo s mjesta predsjednika nego i iz stranke, kad Vladimira Šoljića smjene s mjesta predsjednika HZ HB, a predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić shvati da su dobili priliku na političkoj sceni koju ni po čemu nisu zaslužili, a također i da ne vladaju iako su u federalnoj vlasti jer za to nemaju politički kapacitet i umjesto svih navedenih dođu novi, političko osvješteniji političari, Hrvati će imati ne samo jasniju sliku svoga stanja u BiH nego će s predstavnicima drugih naroda i narodnosti moći sagledati stanje prilika u BiH i iskreno krenuti u izgradnju pravednijeg sustava za sve njezine građane.

Htjeli mi to priznati ili ne, ali narodi ovoga podneblja su navikli i žele lidera. Hrvati trenutačno nemaju lidera dok kod Bošnjaka tu ulogu preuzima Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH. Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a se već dokazao neprikosnovenim srpskim liderom u BiH.

Stranka za BiH je sa Harisom Silajdžićem , na svu sreću, definitivno nestala s političke scene. SDA na čelu sa Sulejmanom Tihićem je svakodnevno sve više izložena rafalnoj političkoj paljbi Radončićeve Stranke za bolju budućnost i dobrim dijelom svoga koalicionog partnera - Lagumdžijinog SDP. Iako se Tihić, a što je i percepcija javnosti te međunarodnih i domaćih političkih dužnosnika, dokazao konstruktivnim političarom, on ipak mora snositi političku odgovornost za političke pogreške svojih prethodnika.

Dok SDP tek preuzima prevlast nad SDA-om, SNSD je to već ranije ostvario nad SDS-om. I kad se mislilo da će HDZ1990 prije pet godina preuzeti političko kormilo od HDZ BiH i trasirati jasniju viziju budućnosti Hrvata u BiH, nakon njezinog tavorenja na političkoj sceni ispostavilo se da to nije stranka političke pobjede nego političke bijede. Devedesetka već dulje vrijeme nije ništa drugo nego jedna politička močvara koju je za dobrobit njezinog jednog dijela članstva potrebno isušiti. Nažalost, isušuje je Dragan Čović kojemu su istekli svi politički rokovi i što prije i on nestane s političke scene bit će bolje kako za stranku koju predstavlja tako i za BiH u cjelini.

Upravo se politički analitičari pitaju koja bi to stranka kod Hrvata u BiH mogla preuzeti vodeću ulogu i tko bi bio njezin lider.Za sada ni jedna, unatoč činjenici što je HDZ BiH najjača stranka kod Hrvata. Razlog je vrlo jasan. Pod njezinim su vodstvom Hrvati u BiH dovedeni u krajnje nejednakopravan položaj i iluzorno je očekivati da uzročnik problema s nesagledivim posljedicama može donijeti boljitak po tom pitanju. Možda bi rješenje trebalo tražiti u nekakvoj kompilaciji kadrova iz svih stranaka kako bi se dobilo jedno zdravo političko tkivo i liderom koji bi okupio nekompromitiran tim.

Najveća je pogreška i paušalna ocjena da su političke stranke s duljim rokom trajanja u cjelini kriminalizirane. Kriminala vjerojatno ima ali zasigurno u tim strankama ima vrlo časnih ljudi koji su se spremni uhvatiti u koštac s političkim i svakim drugim problemima i u dogovoru s predstavnicima drugih naroda i narodnosti trasirati jasniju viziju bolje budućnosti.

I novo državno vodstvo u Republici Hrvatskoj zasigurno čeka odgovornije političare u hrvatskom političkom korpusu u BiH kako bi, bez uplitanja u unutarnji preustroj BiH, dalo svoj obol u izgradnji institucija sustava i iznalaženju jednakopravnosti svih njezinih naroda i građana. Smjenom gore navedenih i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske bi izgubio svoje pomagače u Federaciji BiH u raznim opstrukcijama od kojih ima korist samo on dok bosanskohercegovački Hrvati zbog toga samo ispaštaju i često im se spočitava i secesija. HSP BiH također je dokazao da nije spreman zaštititi interese Hrvata u Federaciji BiH i njegovim su instaliranjem u federalnu vlast Hrvati izgubili svaki utjecaj. Nakon toga bi zasigurno zapuhali i mnogo ugodniji politički vjetrovi iz Srbije i BiH bi napokon dobila iskrene susjede koji bi joj bili samo od koristi koji bi se striktno pridržavali svojih obveza koje proizlaze i iz Daytonskog sporazuma.

Federacija BiH i Republika Srpska su sastavnice države BiH što je utvrdio najjači svjetski auditorij pri okončavanju rata i svako obećavanje narodu nekakvog novog entiteta ili federalne jedinice nije ništa drugo do bacanje im prašine u oči od koje su više skoro oslijepili. Dakle, to su bar za sada, sudeći po raspoloživim saznanjima, trajne tvorevine, a smanjenje broja županija – kantona u F BiH je sasvim nešto drugo čemu treba težiti s ciljem racionalizacije i ekonomičnosti državne administracije. Prema tome, što narod brže shvati da je to tako, prije će se okrenuti izgradnji suživota i vrednovanju svoje imovine, a možda i povratku tamo odakle su zbog ratnih djelovanja protjerani, a kojeg su se nakon završetka ratnih djelovanja olako odrekli jer su ih pojedini političari odvraćali od povratka obećavajući im tuđu imovinu.

Osnivanje, već po drugi put, nekakvog hrvatskog narodnog sabora nije ništa drugo do prodaja političke magle što samo još više zbunjuje Hrvate, a vodstvu HDZ BiH i HDZ1990 produžava opstojnost na političkoj sceni. Pridoda li se tome i Hrvatska zajednica Herceg – Bosna za koju su nakon Deytona, po njezinoj transformaciji, njezini utemeljitelji govorili da će biti krovna i zborna institucija Hrvata u BiH dok se ona svojim ne-djelovanjem dokazala samo kao podružnica ili privjesak HDZ BiH, onda je to samo još jedna zabluda za bosanskohercegovačke Hrvate. Vladimir Šoljić, trajni upravitelj HZ HB, već je preko petnaest godina predsjednik Glavnog vijeća te Zajednice za koju kaže da je udruga, a ustvari je svojim ne-djelovanjem pokazala da nije ništa nego samo političko skrovište HDZ BiH privrženih kadrova za koje diskretno odrađuje poslove u predizbornim kampanjama zarad njihove opstojnosti. A upravo bi HZ HB mogla odrađivati korisne poslove u smislu okupljanja znanstveno-kulturnih i drugih kadrova s ciljem promišljanja stanja Hrvata u BiH i u neku ruku biti u funkciji društvenog savjeta čiji bi se stavovi uvažavali i jednak tretman bi trebala imati prema svim političkim strankama i institucijama.

Ilija Šagolj

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari