Općine će tražiti povrat HT i EP u svoje vlasništvo

Sve agresivnije najave platformaških vlasti u Federaciji, koje očito neće biti u stanju financijski izgurati ovu godinu da će poklopiti gospodarske resurse na većinskim hrvatskim područjima, dobit će vrlo vjerojatno svoj nastavak budući da će se hrvatske vlasti suprotstaviti takvim planovima. Cilj platformaških vlasti je gospodarski dodatno osiromašiti Hrvate, ukinuti nadležnosti županija i općina kako bi se onda sustavom većinskoga naroda određivalo i na ovome polju tko je podoban, koje bi se područje moglo razvijati, a koje bi se onda namjerno blokiralo.

Ono o čemu treba razmišljati jeste kako objediniti dva telekoma u FBiH. Vlada FBiH je vlasnik najvećeg dijela BH Telecoma i značajnog dijela HT-a Mostar. Ista je situacija i s dvije elektroprivrede. Prema meni, bilo bi logično da bude jedna elektroprivreda. Ako, recimo, u nekoj situaciji jedna elektroprivreda u tarifnom postupku, zbog nemogućnosti opstanka, poveća cijene električne energije. Koji je onda to nacionalni interes da ljudi plaćaju skuplju struju da bi imali neku svoju kompaniju?!”, rekao je Nermin Nikšić iz platformaške vlasti u Federaciji BiH.

Valja međutim reći kako su sve do 2001. godine javna poduzeća, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Hrvatska pošta i telekomunikacije (HPT) koje se kasnije razdijelilo na Hrvatski telekom i Hrvatsku poštu, bile u vlasništvu oko 25 većinskih hrvatskih općina. I to je vlasništvo bilo upisano u sudskom registru Županijskog, Hercegovačko-neretvanskog, suda sa sjedištem u Mostaru.

Načelnici ovih općina najavljuju da će poduzeti korake generalno i kako politika, ali i kao jedinice lokalne samouprave kako bi se zaštitilo ovo imovinsko pravo na koje do sada u HDZ-u uopće nisu reagirali. 
“To bi bila katastrofa, za Hrvate naročito. Nastoji se sve centralizirati i to jednostavno nema nikakva smisla. Ako se odluči napraviti korak dalje kao što se najavljuje morat ćemo poduzeti ozbiljnije pravne korake kako bi to zaštitili.Ni u kojem slučaju ne želimo da se sve u ovoj državi centralizira kao što se sada propagira od platformaške vlasti”, rekao je načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari