Jurišić: Međužupanijsko vijeće će zaustaviti pljačku Hercegovine

Predsjednik HSP-a (Đapić - dr. Jurišić) Zvonko Jurišić u intervjuu za Dnevni list govori o osnivanju međužupanijskog vijeća, preuzimanju vlasti u općinama ZHŽ-a, kao i o reorganizaciji unutar te stranke.

Predsjedništvo HSP-a (Đapić - dr. Jurišić) dalo je potporu inicijativi za formiranje međužupanijskog vijeća. Koji su idući koraci?

Predsjedništvo HSP-a i čitava stranka podržavaju pokretanje međužupanijskog vijeća tri premijera koji su na čelu hercegovačkih županija, te je to prepoznalo kao ustavnu mogućnost za snažnije regionalno uvezivanje. Poduzeli smo korake k institucionalnom oblikovanju vijeća, za što smo zadužili ministra Vjekoslava Čambera i generala Živka Budimira.

Zašto baš Čambera i Budimira?

Držimo da ministar Čamber, koji je na čelu hrvatske koordinacije ministara prosvijete, ima znanja, a i stekao je iskustva koja su nužna, dok general Budimir je čovjek s vizijom, autoritetom, ali i strahovito odgovorna osoba, baš kakva je potrebna ovom projektu.

Bošnjačke stranke u startu su osudile ovu inicijativu te je vide kao ponovni pokušaj uspostave Herceg Bosne.Kakav je Vaš komentar na njihove optužbe?

I SDA i SBiH u svom programu vide Hercegovinu kao jednu regiju i njihove optužbe imaju drugi karakter. Odgovorno tvrdim da se bošnjačke stranke ne boje da će ova inicijativa rezultirati novom Herceg Bosnom, nego se boje da ovo međužupanijsko vijeće raskrinka i spriječi sustavni bošnjačko-sarajevski “harač” ovih prostora. Kroz zakone i odluke federalne Vlade i Parlamenta FBiH novac iz Hercegovine bespovratno odlazi u Sarajevo, a iz Sarajeva u općine i županije s dominantno bošnjačkim stanovništvom. Ovo međužupanijsko vijeće imat će prvenstvenu zadaću spriječiti daljnju pljačku ovih prostora.

Nakon dogovora iz Pruda spekulira se da je HDZ BiH odustao od dogovora hrvatskih stranaka iz Kreševa. Znači li to da je Kreševska deklaracija neizvjesna?

Kreševska deklaracija je jasna, BiH ne može biti ustrojena dvoentitetski, bojim se da je Čović baš to u Prudu pogazio. On je nakon tog dogovora kazao da je zločinački RS neupitan. Tihić par dana poslije odbacuje mogućnost stvaranja hrvatskog entiteta, iz čega se da zaključiti da su trojica lidera dogovorili ostanak dvoentitetske BiH. Inzistiramo da Tihić i Čović kažu koje su ustavno uređenje dogovorili. HSP čvrsto stoji na stajalištima Kreševske deklaracije i tražimo da se sve stranke potpisnice pridržavaju te za Hrvate povijesne deklaracije.

Predsjedništvo stranke iskazalo je zadovoljstvo rezultatima izbora. Jesu li moguće i reorganizacije, odnosno dovođenje novih kadrova?

HSP je na izborima izišao samostalno i polučio najbolje rezultate u svojoj povijesti, dok su druge stranke s hrvatskim predznakom manje ili više podbacile. Imamo načelnika u Dobretićima, u Posušju smo pomeli HDZ BiH i pravaš je na čelu Općinskog vijeća. I u drugim općinama, osim Čapljine i Stoca, ostvarili smo napredak. Na izborima se politički i medijski isprofilirao veliki broj naših kandidata, te s njima računamo u budućnosti. Otvoreno ćemo razgovarati s njima, ali i s našim dugogodišnjim članovima, kako bismo našli najbolji model suradnje za što bolji rad i napredak stranke. Za mene kao predsjednika stranke to su slatke brige.

Najavili ste promjenu vlasti u općinama ZHŽ-a. Kad se to može očekivati?

HDZ BiH je gubitnik izbora u ZHŽ-u, njihov broj vijećnika je prepolovljen i samim tim narod im je poslao poruku da ih ne želi na vlasti. Mi poštujemo volju naroda i ovaj tjedan zajedno s HDZ-om 1990. stat ćemo na čelo OV-a Široki Brijeg, Grude i Ljubuški.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari