Svi dopisi Federalnog ministarstva bez važnosti

Četiri ministra obrazovanja iz županija s hrvatskom većinom u Federaciji BiH, potpisali su Odluku, kojom žele spriječiti miješanje Federalnog ministarstva obrazovanja u rad županijskih ministarstava. Odlučili su da ne upućuju nikakve dopise prema ovom ministarstvu te da na pristigle dopise ne odgovaraju.

Žele surađivati

No, kako ni županije s hrvatskom većinom ne žele ostati zatvorene u svojim područjima djelovanja, oni žele surađivati na svim razinama, ali isključivo sukladno važećim zakonima.

Tako su uputili dopis Ministarstvu civilnih poslova BiH, jedinom tijelu koje pored županijskih, i službeno se može baviti obrazovanjem. Od njih traže da izravno dostavlja dopise županijskim ministarstvima, i to na način koji je propisan Ustavom. Također, traže da se žurno sazove Konferencija ministara obrazovanja u BiH, na kojoj bi donijeli relevantne odluke za obrazovanje u BiH.

"Svi ministri obrazovanja s hrvatskom većinom u FBiH su na sastanku Koordinacije jednoglasno podržali i potpisali odluku. Za nas Federalno ministarstvo obrazovanja ne postoji. Ako nećemo poštivati odluke Ustavnog suda, ne znam što onda imamo tražiti u ovoj državi. Mi jesmo za svaku suradnju ali našu nadležnost niti možemo a niti hoćemo ikomu prepustiti", rekla je Helena Lončar, ministrica školstva u ŽZH-u.

Odluka Ustavnog suda

"Odredbama članka III.1. i III.2.Ustava Federacije BiH nije propisano da djelatnost obrazovanja, kao i utvrđivanje i provođenje kulturne politike, spada u nadležnost federalne vlasti, niti pak u zajedničke nadležnosti, niti pak zajedničke nadležnosti Federacije i županija. Iz tih razloga Parlament FBiH nije imao ustavnu osnovu za osnivanje i utvrđivanje nadležnosti Federalnog ministarstva obrazovanja", dio je presude koju je još 28. rujna 2010. godine donio Ustavni sud Federacije BiH, tražeći da se presuda realizira u roku od šest mjeseci.

No, unatoč odluci, Federalno ministarstvo je nastavilo sa svojim radom i više od godinu dana nakon odluke Suda. Ne smeta im što polovica županija ne sudjeluje u radu, niti surađuje s njima. Ne smeta im što jedan narod ne sudjeluje u donošenju odluka. Proračunska sredstva, koja nisu tako mala, financiraju razne projekte, uglavnom zaobilazeći hrvatske škole i projekte. Nakon održanog sastanka u izvješćima uglavnom stoji kako su odluke jednoglasno usvojene, ne ističući kako je glasovala tek polovica.

Pero Zelenika [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari