Moon: Lideri moraju stvarati nova radna mjesta a ne samo napadati jedni druge

Veleposlanik SAD-a u BiH Patrick Moon ocijenio je kako dogovor političara u BiH o Vijeću ministara i proračunu predstavlja samo početak, a da za 2012. godinu ostaje puno posla.

Izrazio je žaljenje što politički lideri na ovotjednom sastanku u Sarajevu nisu okončali posao koji se tiče NATO i Akcijskog plana za članstvo, niti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

"Lideri se ponovo moraju okupiti što prije. Nadamo se da će se sljedećih mjeseci češće sastajati, razgovarati i angažirati iskrenije", rekao je Moon.

"Retorika koju smo slušali prethodnih nekoliko mjeseci uistinu je bila problematična. Nije to javni diskurs koji će pomoći zemlji da napreduje, niti mislim da to žele slušati građani ove zemlje. Ono što trebamo čuti od političkih lidera je da su posvećeni pronalaženju rješenja koja će zemlju povesti ka napretku. Građani ne žele slušati napade jednih na druge, retoriku podjele koja samo pogoršava problem. O tome svi politički lideri trebaju razmisliti. Nadam se da je njihov dogovor osnova za poboljšanje klime ne samo po pitanju rješavanja problema, napretka ka EU i NATO-u nego i mnogim drugim pitanjima koja će biti na vrhu dnevnog reda u narednoj godini za Bosnu i Hercegovinu", rekao je Moon.

Kaže kako je najvažnije pitanje u 2012. godini u BiH gospodarstvo.

"I entiteti i država suočavaju se sa značajnim pitanjem duga. Lideri se trebaju pozabaviti dugom i moraju poboljšati ekonomsku situaciju, stvarati nova radna mjesta. To, bez sumnje, najviše brine građane ove zemlje", istaknuo je Moon.

Veleposlanik SAD-a rekao je kako treba biti provedena reforma kako bi neke stvari koje brinu Hrvate u BiH bile riješene.

"Svaki političar s kojim sam razgovarao u Federaciji složio se da Ustav Federacije BiH treba reformirati, kako bi se osigurala bolja vladavina i zastupljenost svih građana", zaključio je Moon.

Na pitanje jesu li svi političari isto krivi, Moon je rekao kako je teško mjeriti krivicu ili reći tko je i za što kriv.

"Ja imam istu poruku za političke lidere: moraju više odgovarati na zahtjeve građana. To znači da moraju više raditi na jačanju ekonomije, a manje razgovarati o problemima koje uzrokuje ova ili ona skupina. To nije produktivno. Oni moraju tražiti rješenja. Ne mogu reći da je jedan lider odgovorniji od drugog", rekao je američki veleposlanik u BiH.

Oslobođenje

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari