Snježana Martinović u predstavi austrijske nobelovke

ljubuski.info

Mostarski teatar mladih najavljuje 135. premijeru u jubilarnoj godini svoga postojanja:

Petak, 19. prosinca 2008. godine
Dvorana eMTeeM – a u 19,30 sati

Elfriede Jelinek: Jackie

Igra i režija: Snježana Martinović
Kostim: Jasminka Mitrić
Grafičko oblikovanje: Emil Konjhodžić

O predstavi:

Jackie Kennedy, nekadašnja prva dama SAD je bila u šezdesetim godinama jedna od najvećih američkih ikona, njen život je prerastao u mit, u kojem su bile istina i laž isprepletene. Suočena sa neobjektivnim izjavama medija i stalno izložena javnosti, našla se u položaju, u kojem se samo još pitala o tome, može li nadzirati svoj život. Kako bi sačuvala duševnu stabilnost "ukalupila" se u vlastitu formu, suština njene osobnosti je postala samo još njena odjeća, više nego ličnost s vlastitim umom i značajem, blještala je kao osoba sa izuzetnim ukusom za modu.

Elfriede Jelinek, austrijska spisateljica i dobitnica Nobelove nagrade, dramom Jackie (izašao je kao četvrti monolog u njenoj zbirci "Djevojka i smrt", emitiran kao radio igra i godine 2003, dobio najznačajniju nagradu za taj žanr) nas upoznaje sa privatnim životom Jackie Kennedy i kroz njenu samoispovjed se poigrava sa stereotipima i medijski stvorenim slikama nekadašnje prve dame SAD.

Svojim djelom nas Elfriede Jelinek uvodi u život američke ikone šezdesetih Jackie Kennedy. Kroz majstorsku samoispovjed J. K. Jelinekova se poigrava sa našim stereotipima i medijski stvorenim slikama. Jackie stvara sliku o sebi, ispituje sadržaj i formu, uprizori se kao umjetničko djelo.

Drugačija istina o životu Jackie Kennedy ispod pera austrijske nobelovke Elfriede Jelinek.

Nešto o Elfriede Jelinek

Kad je Elfriede Jelinek godine 2004. dobila Nobelovu nagradu, u prvi je mah to bilo iznenađenje, koje je prvenstveno u njemačkom prostoru, izazvalo mnoge reakcije - od oduševljenja do zgroženosti. U pisanju Elfriede Jelinek prije svega je jezik, jezik koji proizvodi sama.

Kad pišem, naravno to nije svakidašnji jezik, to je neka vrsta umjetnog jezika. Zapravo je to jezička kompozicija. Zato se nastavlja, od nekuda se pojavi rečenica, koju mogu upotrijebiti, i zatim me ona vuče naprijed, i već ide dalje. Jezik je kao pas, kažem često, jer sam uvijek imala pse, pas koji čovjeka vuče za sobom na uzici i ne preostaje ti drugo nego da trčiš za njim."

Rezervacija ulaznica putem telefona 036 558 485 ili elektronskom poštom na adresu: emteem [at] bih.net.ba ili cdo [at] bih.net.ba

Prodaja ulaznica u kancelariji eMTeeM-a i CDO – a svaki radni dan od 9,00 do 13,00 sati ili na blagajni jedan sat prije predstave.

Snježana Martinović

en face

Rođena 1967 u Mostaru, akademska glumica, docentka za scenski pokret, redateljica i producent. Diplomirala na ASU u Sarajevu (1992). Surađivala sa mnogobrojnim teatrima , između ostalih Theatre Premol Grenoble, Gledališče Koper, Otvorena scena Obala Sarajevo, Narodno pozorište Sarajevo, HNK Mostar, Teatar Mladih Mostar, Telo Tanz Studio Stuttgart, Društvo B-51 Ljubljana, Plesno gledališče, Theaterhaus Stuttgart, Associazione Juliet - Muggia i drugi. Igrala u filmovima Azra, Praznik u Sarajevu, Vizantija ( TV film), Život učenika i Belle epoque.

Trenutno živi i radi u Ljubljani.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari