Dani meda Hercegovine - Čapljina 2008.

U motelu Karaotok u Parku prirode "Hutovo blato" održana je završnica treće po redu manifestacija "Dani meda Hercegovine – Čapljina 2008.".

Manifestaciju su organizirali Savez pčelara "Kadulja" i Udruženje pčelara "Pčela" iz Čapljine.

Dobra kvaliteta meda

Završnica manifestacije imala je svečarski karakter. Naime, po završetku manifestacije organizirani su sajmovi i priređene izložbe meda i drugih pčelarskih proizvoda u Neumu i Međugorju. U natjecanju je sudjelovala 21 vrsta meda čija kvaliteta je analizirana u laboratoriju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uzorci meda bili su s područja Ljubuškog, Čitluka, Mostara, Neuma i Čapljine. Obavljeno je i komisijsko ocjenjivanje organsko-leptičkih osobina meda u studenom mjesecu, u motelu Karaotok. Tako se došlo do podataka o vrstama meda koje su proizvedene i kakva im je kvaliteta. Na čelu ocjenjivačkog suda bio je prof.dr. Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Kako je zbog obveze sudjelovanja na međunarodnom simpoziju bio spriječen u dolasku u Čapljinu, rezultate je prezentirao dr. Dragan Bubalo sa istog fakulteta, također član ocjenjivačkog suda. Istaknuo je da su svi uzorci meda uspješno prošli analize, te da kvalitete hercegovačkog meda zaslužuju vrlo visoke ocjene. Na temelju ukupnog broja bodova, dodijeljena su brončana, srebrna i zlatna odličja i pripadajuće statue.

Nagrade najboljima

Ovogodišnji šampion manifestacije "Dani meda Hercegovine", s najviše osvojenih 95 od mogućih 100 bodova za livadni med, jest pčelar Martin Glavinić iz Čapljine.

Zlatno odličje u kategoriji livadni med, osvojili su Ljubo Pažin i Martin Glavinić iz Čapljine. U kategoriji cvjetni med zlatna odličja osvojili su pčelari Stjepan Škobo i Mato Krmek iz Neuma, Martin Glavinić iz Čapljine i Marin Kvesić iz Ljubuškog. Zlatno odličje za med medljikovac osvojili su Mladen Leko iz Ljubuškog i Mato Dugandžić iz Čitluka. Najuspješnijim pčelarima priznanja je uručio Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina.

I. Džajić [ Dnevni List ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari