Tko nema diplomu, ZHŽ nostrificira potvrde

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Zapadnohercegovačke županije jednoglasno je usvojena točka dnevnog reda koja se odnosila na razmatranje i usvajanje prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nostrifikaciji i ekvivalenciji stranih obrazovnih isprava.

Ukinuta diskriminacija

Zastupnik u Skupštini ZHŽ-a Ivica Gašpar pojasnio nam je ovaj zakon prema kojem se, pored diploma fakulteta iz stranih zemalja, od sada mogu nostrificirati i potvrde ili uvjerenja koje su dokaz o završenom fakultetu prije promocije, odnosno dodjele diploma. To znači da studenti koji su završili fakultet, a nisu došli do formalne diplome mogu nostrificirati potvrde ili uvjerenja koja dobivaju po završetku fakulteta, a prije diplome

"Potvrde, odnosno uvjerenja o završenom fakultetu ili srednjoj školi dolazile su većinom iz Republike Hrvatske. Ovim donošenjem zakona ukinuta je 'diskriminacija' takvih završenih studenata ili učenika u odnosu na one koji su imali diplome ili svjedodžbe. Poglavito zbog mogućnosti zapošljavanja takvih završenih studenata ili učenika. Sada je to međurazdoblje između završetka školovanja i promocije premošteno na takav način da se ta uvjerenja ili potvrde mogu nostrificirati u Ministarstvu obrazovanja županije", kazao je Gašpar.

On je nadalje istaknuo kako će ta nostrificirana potvrda vrijediti bilo da se zasniva radni odnos ili prijavljuje na natječaj. Jer, kako je poznato, promocija se može održati i nakon godinu dana po završetku fakulteta ili srednje škole.

Trajanje postupka

"Mislim da smo ovim zakonom ispravili nedostatak o nostrifikaciji stranih isprava i omogućili velikom broju završenih studenata da se s nostrificiranim dokumentima mogu ravnopravno prijaviti na natječaj ili konzumirati sva ona prava koje ima završeni fakultetski obrazovani kadar ili srednje obrazovani kadar", istaknuo je Gašpar.

Kažimo i to da će se nostrifikacija svjedodžbe za srednju stručnu spremu plaćati 50 maraka plus pristojba od 7 maraka, dok je za nostrifikaciju diplome visoke škole potrebno izdvojiti 100 maraka i uz to pristojbu od 7 maraka. Na postupak će od trenutka predavanja zahtjeva za nostrifikaciju biti potrebno čekati 60 dana.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari