Šta je u pozadini sukoba oko proračuna !?

Cijela frtutma se vodila oko poljoprivrednih poticaja i subvencija, koje do 2006 godine nisu postojale, tj za vlasti HDZ BiH.

U proračunu je trebalo biti izdvojeno 3 milijuna KM, 1,7 za neposredne proizvođače i 1,3 milijuna KM za prehrambenu industriju i ne samo za Lijanoviće, već i za Sappit, Šišovića itd.

Ljubuški poljoprivredni proizvođači lobiranjem HDZ 1990 i HSP trebali su dobiti 800000 KM, oko 100KM po hektaru obradive površine.

Pitanje pitanja za Filipovića i ostale je bilo zašto Lijanovićima?

Vjerojatno što participiraju u vlasti i imaju privatnu tvrtku. i je li to sukob interesa kako navodi poskok. Treba ponoviti da su Lijanoviće upravo stvorili Čović i kompanija, te da su im omogugućili dok je Čović bio u vladi uvoz mesa bez plaćanja trošarina. Čović ih zapravo želi uništiti, a to nikako ne može, jer su Lijanovići magnati i Čović ulazi u Sizifov posao.

Imaju li Lijanovići pravo na subvencije. Po zakonima BiH imaju.

Oni su čelnici jedne stranke, bave se politikom i biznisom i to je dozvoljeno.

Istu takvu situaciju imamo u Hrvatskoj gdje Ivica Todorić godišnje od države dobije oko 150 milijuna kuna subvencija za svoju prehrambenu industriju.

Što zamjeram u ovom trenutkuna političkoj sceni je to što će eventualnim preslagivanjem vlasti ponovno doći ljudi koji su daleko gori od sadašnje vlasti, i što je njihova stranka HDZ BiH toliko slaba da je vode političari mistrijaši i kavanski stihoklepci i što neće biti nikakva napretka u Hercegovini.

Isto tako ne znači da Filipović i ostali izlaze iz HDZ1990. Oni će sada zatražiti podršku središnjice i željeti istaći svog mentora Zorića, ili sastaviti neku novu parlamentarnu listu.

Ako pređu u HDZ BIH i osnuju parlamentarnu listu politički nestaju. HDZ BiH je stranka na globalnom političkom planu izuzetno mutna, jer ne zna se što u stanju političke zaigranosti može napraviti Ćirilo Čović. Njegova politička pozicija nije čista i kao takav je izuzetno ranjiv i spreman da apsorbira ucjene ostalih stranaka i vođa u BiH. Isto tako ako osnuju parlamentarnu nezavisnu listu, ona neće imati neki politički utjecaj u budućnosti i postala bi filijala HDz BiH.

Činjenica je da Lijanovići nisu popularni, ali zaboravljamo činjenicu da imaju respektabilnu stranku, da imaju svoje zastupnike koje su birali birači Hrvati u ŽZH, bez obzira jesu li davali po 100KM ili ne. Zbog takvih obećanja ili rabota njihova stranka bi mogla imati upitno djelovanje, ali treba znati da je BiH mala zemlja s tisuću domaćih i stranih vjetrova. Slični vjetrovi su i u HDZ BiH i u Lijanovićima, kao domaći tako i strani.

Meni je jako žao što preslagivanje vlasti u ŽZH preko HDZ BiH, čine i strukture SDA i gospodin Tihić, jer najveće uporište Hrvata treba po muslimanskoj politici kontrlirati i putem HDZ BiH i Čovića je to najjednostavnije.

Recimo općina Ljubuški do 2006. godine s viših nivoa vlasti nije dobila nikada NIŠTA. HDZ BIH je općini Ljubuški uskratio i sredstva od PDV-a, zakidajući sredstva zbog papirnatog smanjenja broja pučanstva za skoro 7000 osoba. Gdje je taj LJUBUŠKI novac? Političko stanje treba sagledati razborito i realno, a ne kako huškači pojedinijih stranaka večeras govore.

Dobrobit nam donose svi oni koji privrjeđuju u Županiji, a od političara tražimo da se što bolje skrbe za svoj narod.

HDZ1990 i HSP , bez obzira i na mnoge pogrješke su u ove dvije godine skrbili bolje nego HDZ BIH u sve godine do 2006.

Hrvati trebaju gledati kuda nas koja politika vodi.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari