Bez Herceg Bosne Hrvati bi doživjeli sudbinu Srebrenice

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice vukovarske tragedije i osnivanja Herceg Bosne, u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom prof. dr. Ivo Lučić održao je predavanje o temi "Okolnosti i razlozi osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne".

Slučaj Posavine

Prof. Lučić istaknuo je da njegovo izlaganje nije nikakva predizborna kampanja, nego da će hladno i znanstveno iznijeti činjenice o odnosima u ranim devedesetim u Jugoslaviji i BiH.

"Moje je osobno uvjerenje: da nije bilo Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Hrvati s ovog područja doživjeli bi sudbinu Srebrenice ili bi završili kao Hrvati u Republici Srpskoj, odnosno Posavini", istaknuo je Lučić.

Prema Lučićevim riječima, posve je bilo logično i jedino ispravo uspostaviti instituciju koja bi odgovorila srpskoj agresiji i nepostojanju odgovora službenog Sarajeva na najave nove agresije na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u njoj. Unatoč pokušajima brojnih sotoniziranja, osnivanje Herceg Bosne ostalo je jedan od najvrjednijih poteza općenito hrvatske politike u Bosni i Hercegovini.

Program sjećanja na Vukovar nastavljen je jučer kada je na Trgu domovinske zahvalnosti održano cjelodnevno paljenje svijeća te služena sveta misa u 18 sati u crkvi sv. Kate za sve žrtve Domovinskog rata i svih proteklih ratova.

Počast žrtvama

Program je završio mimohodom nakon mise do trga, zajedničkom molitvom te čitanjem pjesama pokojnog vukovarskog izvjestitelja Siniše Glavaševića, Veljke Mandića i Antuna Mladena Vranješa, koje su recitirali učenici Gimnazije Ljubuški.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari