Luburić: Značajne uštede u županijskom proračunu

U prvih šest mjeseci ove godine Županija Zapadnohercegovačka je ostvarila značajne uštede u proračunu, stoje rezultat mjera štednje koje je Vlada ŽZH provela.

U odnosu na prošlu godinu, povećanje prihoda je pet posto, kazao nam je ministar financija ŽZH Radoslav Luburić dodavši kako očekivana sredstva od MMF-a neće dobiti, tako da je već pripremljen rebalans proračuna koji će ići na Vladu i Skupštinu.

Velike uštede

Što se tiče prihoda, kažimo kako su za prvih šest mjeseci iznosili 33.5 milijuna KM, od čega najveći dio otpada na prihode od poreza. Iznos ostvarenih prihoda i primitaka u tekućem razdoblju 2011. predstavlja 49,76 posto ostvarenja planiranih prihoda za 2011. godinu, a u odnosu na ostvarene prihode u istom razdoblju 2010. godine imaju tendenciju rasta od 12,39 posto i veći su za 3.8 milijuna KM.

Što se tiče rashoda, za šest mjeseci ušteda je u odnosu na prošlu godinu 6,5 milijuna KM. S obzirom na to da je prošle godine došlo do povećanja plaća, toplog obroka i prijevoza, te uštede bi ove godine iznosile dodatna 3,5 milijuna KM.

"Ukupna ušteda na materijalnim i drugim troškovima dovodi do nekih 10 milijuna maraka u odnosu na prošlu godinu", kazao nam je Luburić. Dodao je kako su najveće uštede učinjene kod materijalnih troškova te grantova.

"To se radi o grantovima za lokalnu infrastrukturu koje smo sveli da idu preko nižim razina vlasti, odnosno općina. Što je i jedino ispravno. Da se ide na općine, i da oni u suradnji s općinama provode tendere za izgradnju lokalne i komunalne infrastrukture i drugih objekata, a ne na neke udruge na koje su oni plaćali dva milijuna KM. Sada ćemo dobiti izvješće povjerenstva, jer to nije rađeno što je trebalo biti izrađeno po ugovoru", kazao je Luburić.

Što se tiče mjera štednje, kazao je da su uspjeli uštedjeti, premda su troškovi života porasli. Što se tekuće godine, 800.000 KM je proračun u plusu.Deficit se nije povećavao u odnosu na prošlu godinu, a planiramo ga još smanjiti vraćanjem obveze prema poreznoj upravi, za prethodne godine. Do kraja godine bi se ukupni deficit trebao smanjiti za pet posto. To se ipak ne može smanjiti za jedno kratko vrijeme, kazao je ministar Luburić.

Zaduženje

Na sjednici je donesena odluka o novom zaduženju od 4 milijuna KM, s kojim bi se trebale smanjiti obveze zaostalih doprinosa Prihodi će nam na kraju godini biti veći za osam posto i iznosit će oko 73,5 milijuna KM, kazao je Luburić.

Tužbe za besplatne knjige iz 2008. godine

"Što se tiče kratkoročnih kredita, oni su sanirani, dva kredita će zatvoriti, obveze i doprinosi se redovito uplaćuju, a tu su i tekuće obveze prema dobavljačima. Mi sada imamo i tužbe za besplatne knjige iz 2008. koje zapravo nigdje nisu uknjižene. Ugovor je potpisan s nakladničkim kućama, ali to nigdje nije uknjiženo ni zavedeno. Ljudi su tužili i dobili, a radi se negdje oko 600 tisuća KM", kazao je Luburić dodavši kako oni sami ne znaju kada ih netko za nešto može tužiti.

"Mi pokušavamo smanjiti i sanirati dug, a na kraju se tako nešto dogodi", kazao nam je Luburić dodavši da je nepredvidivo što očekivati prema dobavljačima.

Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari