Stranke HNS-a samostalno izlaze na izbore u Hrvatskoj

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) nisu uspjele postići konsenzus oko zajedničkog izlaska na predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj te će svaka ići na liste sestrinskih stranaka iz Hrvatske.

Ovo nam je potvrdio Željko Koroman, predsjednik Hrvatskog pravaškog bloka (HPB), naglašavajući kako se stranke nisu uspjele dogovoriti, iako je HPB želio da se na izbore iziđe sa zajedničkom listom. Iako su mnogi posljednjih tjedana, osobito nakon afera u hrvatskom HDZ-u, jasno poručivali kako bi zajednička lista HNS-a bila jedino pravo rješenje za bh. Hrvate, hrvatske stranke ipak nisu uspjele naći zajednički jezik.

Dva HDZ-a

Kako neslužbeno doznajemo, sve manje stranke okupljene oko HNS-a željele su da se na izbore iziđe sa zajedničkom listom, ali je problem bio s HDZ-om BiH i HDZ-om 1990. Kako je većina stranaka htjela zajedničku listu, svjedoči i stav HPB-a, ali i nedavno pismo Ivana Muse, predsjednika HKDU-a BiH, koji je jasno tražio od Predsjedništva HNS-a BiH da ide sa svojom listom za 11. izbornu jedinicu i da na taj način izaberu ljude koji će ovaj problem adekvatno prikazati i zastupati u Hrvatskom saboru, a ne, kako kaže, djelovati kao uškopljenici. Iako prvobitno nisu bili protiv zajedničke liste, nakon dva prošlomjesečna sastanka s predsjednicom hrvatskog HDZ-a Jadrankom Kosor, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jasno kazao da oni bezrezervno podržavaju HDZ RH. Čini se kako se ponovio scenarij iz 2007. godine, kada je tadašnji predsjednik HDZ-a RH Ivo Sanader također izvršio pritisak na Dragana Čovića i Božu Ljubića, predsjednika HDZ-a 1990., da podrže njegovu listu.

Kako je protekao mandat tih pet zastupnika iz dijaspore, svima je dobro poznato, jer u 6. sazivu Hrvatskog sabora na prste možemo nabrojati koliko su se puta javili za riječ kada je u pitanju problematika Hrvata u BiH, ali i dijaspori. Prema našim izvorima, i ovaj put su dva HDZ-a iz naše zemlje nudila svim strankama HNS-a da iziđu s jedinstvenom listom, ali pod okriljem HDZ-a RH, što su ovi glatko odbili. Kako HDZ-ovi nisu željeli neovisnu listu HNS-a, svi su se okrenuli na svoju stranu, čime se još jednom pokazalo kako su umjesto jedinstva oko krucijalnih pitanja za bh. Hrvate, HDZ-ovim ipak važniji sitni stranački interesi.

Istraga protiv HDZ-a RH

U svim poslijeratnim izborima u Hrvatskoj HDZ je uvijek dobivao sve mandate iz dijaspore. Međutim, čini se kako će ovaj put biti najjača konkurencija, jer će na listu za dijasporu izići mnoge stranke i neovisni kandidati, koji će se boriti za tri mandata, koliko daje dijaspora.

Osim toga, ugled HDZ-a RH rapidno pada u Hrvatskoj, ali i u BiH, zbog pokretanje istrage USKOK-a oko "crnih fondova", blokade imovine te slučaja "Sanader". Poznavatelji prilika u obje zemlje smatraju kako će HDZ RH na izborima doživjeti potpuni krah, pa bi i to trebao biti još jedan u nizu argumenata da HNS ide sa zasebnom listom. Osim toga, brojni Hrvati iz BiH zasigurno neće s oduševljenjem prihvatiti činjenicu da dva HDZ-a iz BiH podržavaju stranku protiv koje postoje ozbiljne optužbe za "isisavanje" milijuna i milijuna kuna iz državnog proračuna na nelegalan način. Upravo zbog toga, postoji realna mogućnost da HDZ RH ne dobije sve mandate iz dijaspore, što bi im bilo od velike važnosti, ne zbog eventualne pobjede, nego borbe da Kukuriku koalicija nakon 4. prosinca ne bi imala dvotrećinsku većinu u Saboru RH.

Stranke i neovisni kandidati

Što se tiče stranaka i neovisnih kandidata koji će izići u 11. izbornu jedinicu, naš list je već donio vjerojatna imena koja će se naći na glasačkim listićima. Tako bi listu HDZ-a RH u našoj zemlji trebao nositi povratnik u ovu stranku Ljubo Ćesić Rojs, dok bi vodeća mjesta na listi zauzeli Vlado Džoić, glavni tajnik HDZ-a BiH, Rade Bošnjak, dosadašnji zastupnik HDZ-a BiH u Saboru RH, te Martin Raguž, zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Sa svojom listom izlazi i HPB, a nositelj liste bit će upravo Željko Koroman.

"Izlazimo zajedno s HSP-a dr. Ante Starčević i uvjeren sam kako imamo realnu šansu ući u Sabor RH. Gotovo nitko u BiH nje zadovoljan dosadašnjim radom zastupnika iz dijaspore pa sam siguran da će ovaj put narod prepoznati neke nove ljude koji na se na adekvatan način mogu boriti za njihove interese", istaknuo je Koroman.

Nadalje, vjerojatno će i Demokratski centar BiH (DC BiH) također izići na izbore na listi sestrinske stranke iz Hrvatske, a listu bi, kao i 2007., trebao nositi njihov predsjednik Antonio Matešković. Još uvijek je neizvjesno na koji način će se ponašati Ivan Musa iz HKDU-a BiH i Ljiljana Lovrić iz HSS-a BiH, ali i ove stranke imaju svoje inačice u Hrvatskoj pa će najvjerojatnije ići na njihovim listama.

Kada svemu ovome dodamo da će na izbore u BiH izići i Milan Bandić sa svojom "Stijenom", Nova ekonomska inicijativa Ljube Jurčića, HSLS, HSP RH…, jasno je kako će ovaj put biti najžešća borba za glasove iz dijaspore.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari