Izumila kornet iz kojeg se ne otapa sladoled

Ajla Sadiković, mlada bh. inovatorica, nizu brojnih priznanja i nagrada od prije nekoliko dana pridodala je još jedno, ono koje je dobila u sklopu međunarodne izložbe inovacija "Makinova", održanoj u Skopju u sklopu Skopskog sajma. Ajla je ovu, ali i sve ostale nagrade do sada dobila zahvaljujući kornetu iz kojeg se ne otapa sladoled. Kako i sama kaže, riječ je o stvari na kojoj je dosta dugo radila sa svojim djedom Sašenkom, također poznatim ljubuškim inovatorom.

Ljubav prema inovatorstvu

"Sva ljubav koju gajim prema inovatorstvu potekla je iz moga druženja s djedom. Znala sam po nekoliko sati na dan provoditi s njim u radionici, gdje bi on radio na svojim izumima, a često bih i ja znala dodati neku svoju ideju. Od kada znam za sebe, svaki njegov izum prošao je i moju kontrolu", kaže kroz smijeh Ajla, inače učenica trećeg razreda Gimnazije Ljubuški. Pred njom, ali i pred djedom je, kaže, realizacija velikoga projekta, a o čemu je riječ, nije htjela otkriti, ali je rekla kako će javnost sa svime biti na vrijeme upoznata.

Kaže kako je njezini članovi obitelji, ali i prijatelji u školi podržavaju u svemu onomu što ona radi, s tim da joj je trebalo dosta vremena da pojedincima objasni što je to zapravo inovatorstvo.

Čeka kupce

"Često kada gledam dokumentarne filmove i emisije, razmišljam na koji način nekim situacijama i događajima i ja sama mogu pridonijeti. Tako je, primjerice, bilo i s ovim kornetom. Uvijek sam mrzila kada bi mi se sladoled topio i ruke bi mi postale ljepljive. Onda sam nacrtala ovaj kornet, i ponavljam, zahvaljujući radu s djedom i njegovoj pomoći, doveli smo ga do gotovog proizvoda, koji je na moje oduševljenje naišao na mnoge pohvale", ističe Ajla, dodajući kako je za sada bilo nekoliko zainteresiranih kupaca za ovaj proizvod, ali konkretnu ponudu još nije dobila. Kaže kako bi joj takva jedna ponuda mnogo značila, jer bi to bio vrhunac njezinog rada, a osim toga bila bi to prilika za izvanrednu financijsku zaradu.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari