Posljednji sabor "Devedesetke"!?

Predsjedništvo HDZ 1990 jednoglasno je donijelo odluku o održavanju Izvještajnog sabora 25. studenoga 2011. Iako se očekivalo da će 'Devedesetka' u studenom održati izborni sabor te birati novog ili novog-starog predsjednika, održavanjem izvještajnog sabora (ma što to značilo), predsjednik Božo Ljubić još će se neko vrijeme održati na tronu stanke, iako mu naklonost članstva i dalje drastično opada.

HDZ 1990, kako kažu pouzdani izvori, do početka sljedeće godine vrlo lako bi se mogao ponovno "utopiti" u jaču, sestrinsku stranku HDZ BiH, Dragana Čovića. U javnosti prikazivano kao moguće ujedinjenje dva HDZ-a, a isto će značiti nestanak 'Devedesetke', čiji je osnutak bio alternativa HDZ-u BiH i utočište nezadovoljnika ne samo iz HDZ-a, nego i iz ostalih stranaka s hrvatskim predznakom.

Predsjednik Božo Ljubić, neodržavanjem i odgađanjem izbornog sabora, vrlo dobro zna da ne bi dobio potporu članstva. Gubljenjem predsjedničke dužnosti, nepovratno bi bila izgubljena i njegova sadašnja uloga u (ne)formiranju Vijeća ministara BiH, a ozbiljno bi se ugrozili i njegovi dobri odnosi s HDZ-om BiH, odnosno, Draganom Čovićem. Eventualna promjena predsjednika HDZ 1990 nikako ne bi koristila HDZ-u BiH koji bi ostao usamljen u postavljanju uvjeta za sastav državne vlasti.

Održavanjem izvještajnog sabora izbjegnuta je politička egzekucija Ljubića, a ni Čoviću ne ide u prilog da izgubi skoro jedinog 'kamarada' u HDZ-u 1990. Međutim, još jedan crni oblak nadvio se nad glavama Ljubića i Čovića i dolazi "ciklonom" iz Hrvatske - istrage USKOK-a i optužbe za pronevjeru novca koje se vode oko HDZ-a RH zasigurno će dotaknuti i dva HDZ-a u BiH. Ovdje će se dogoditi međusobno optuživanje: HDZ BiH već upozorava da "oni nisu dobili ni lipe", a u 'Devedesetci' još šute. Najbliže istini, vjerojatno, bit će situacije kad će obje stranke, međusobno se optužujući tko je i koliko uzeo od HDZ-a RH, zapravo otkriti da su obje izdašno financirane od strane sestrinske stranke. Bilo to legalno ili nelegalno. I zato je i opravdano pitanje tko bi to mudar, u ovom trenutku kad pristižu ispitivanja, uopće i preuzeo kormilo 'Devedesetke' - stranke izgubljenog identiteta, HDZ-ovog satelita, čije je osnivanje podržao snažno podržao danas optuženi, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader. Mnoštvo je pitanja na koja nema odgovora, a problemi za dva HDZ-a stižu u vrlo nezgodnom trenutku, oba su oslabljena gubitkom vlasti u Federaciji, a ne nezire se ni kraj u pregovorima za vlast u BiH jer su, nažalost, upravo oni "ocijenjeni" kao najveći kočničari pregovora.

Iako dva HDZ-a žele rekonstrukciju Federalne vlade, činjenica je da je neće biti, barem ne u dogledno vrijeme. Također, zagovaranje vanrednih izbora nikome ne bi koristilo - zbog razočaranih glasača, potpuni gubitnik bio bi upravo HDZ 1990. S druge strane, da se HSP više nego dobro priprema na eventualne vanredne izbore, svjedoči i njihovo masovno osnivanje podružnica diljem F BiH.

Što će biti s dva HDZ-a, kada se uskoro budu morali "pozabaviti sami sa sobom", kada gubitak radnih mjesta u Federaciji, članstva HDZ-a BiH bude došao "do grla", kada uvjetovanja oko ulaska u vlast dođu "do zida"? To ne bi znala ni slavna proročica Kirka. No, ono što je vjerojatno je to da je izvještajni sabor HDZ-ai posljednji sabor te stranke uopće. Ako ipak tako ne bude, pitanje je: Je li uopće moguća revitalizacija HDZ 1990?

republikainfo.com

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari