Uskoro blokade računa zbog dugovanja za RTV pretplatu

Ako zastupnici oba doma Parlamenta FBiH usvoje novi, dopunjeni zakon o izvršnom postupku, svim građanima koji imaju dugovanja prema komunalnim poduzećima, javnom radiotelevizijskom servisu, bit će izvršena zapljena plaća, mirovine, automobila ili neke druge pokretnine, na koje dužnik polaže vlasničko pravo.

U naplatu uključen i MUP

U prisilnu naplatu duga bit će uključene sve relevantne institucije koja su dužne dostaviti podatke o dužniku, kao što su Zavod MIO, porezne uprave, MUP-ovi, banke i druge institucije ovlaštene za vođenje transakcijskih računa poslovnih subjekata, te zemljišno-knjižni uredi za katastar. Zbog kolektivnog neplaćanja RTV pretplate, od primjene novog zakona o izvršnom postupku najviše će strahovati Hrvati. Upravo su oni, prema službenim podacima Službe za eksterne komunikacije RTV-a FBiH, najveće neplatiše. Stupanj naplate RTV pristojbe na razini Federacije BiH, kazali su nam u službi, iznosi oko 70 posto. Podatak se, ističu iz RTV-a FBiH, odnosi na pretplatnike koji RTV pristojbu plaćaju preko računa za fiksni telefon (BH Telecom i HT Mostar), te pretplatnike koji RTV pristojbu plaćaju preko priznanice (inkaso).

U RS-u oduzimali stoku

Najlošiji stupanj naplate je na području gdje se naplata RTV pristojbe vrši preko telekom-operatera HT-a Mostar. On trenutno, tvrde u Službi eksternih komunikacija RTV-a FBiH, iznosi oko 25 posto. Najlošije je na području Zapadnohercegovačke županije, Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije. U RTV-u FBiH tvrde da se u naplati dugovanja neće koristiti bizarnim metodama kao RTRS kad su neplatišama oduzimali čak i stoku. “Radiotelevizija FBiH nije zainteresirana za stočni fond, niti entitetski, niti državni, a kao nadomjestak neplaćanju i nepoštivanju zakona u ovoj zemlji. S obzirom da je RTRS već dvije godine dužan RTV-u FBiH oko 1,5 milijuna KM po osnovi raspodjele prihoda od inkaso službi RTV pristojbe, izražavamo svoju bojazan da RTRS odluči ovaj previsoki dug prema RTV-u FBiH platiti tako da nam proslijedi stočni fond koji su zaplijenili”, stoji u priopćenju RTV-a FBiH.

Zdenko Jurilj [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari