Građani na antidepresive izdvajaju 70 KM mjesečno

ljubuski.info

Građani u Bosni i Hercegovini svakim danom izdvajaju sve više novca za antidepresive. Za prvih devet mjeseci ove godine zabilježen je porast prodaje antidepresiva što je jasan pokazatelj da je sve veći broj oboljelih u BiH.

Prema neslužbenim podacima, bh. građani mjesečno izdvajaju više od 70 maraka.

Korisnici lijekova sve mlađi

Farmaceuti tvrde da iz dana u dan raste broj pacijenata koji traže antidepresive dok psiholozi ističu da je za ovakvo stanje kriva trenutačna situacija u državi u kojoj pogotovo mladi ne vide svoju perspektivu. Najčešći uzroci depresije su neimaština, nezaposlenost, posljedice rata te mnogobrojni drugi problemi koje imaju građani. Ponekad jedini izlaz vide u antidepresivima, a oni teško oboljeli kojima tablete ne pomažu nerijetko se odlučuju na samoubojstva. Djelatnici u jednoj ljekarni su nam rekli kako su njihovi kupci svih starosnih uzrasta te da na raspoloženje pacijenata uvelike utječe i vrijeme.

"Pacijenti najviše uzimaju lijekove tijekom jeseni i proljeća. Mnogi od njih nisu svjesni da uzimanjem antidepresiva ne mogu zaboraviti na svoje probleme. Oni im samo mogu pomoći da lakše podnesu postojeći problem. Većina mladih koji uzimaju antidepresive su oni koji se skidaju s teških droga pa im oni omogućavaju u reguliranju njihovog psihičkog stanja. Sindrom samoubojstva vrlo teško se rješava antidepresivima, za liječenje tog sindroma potrebne su psihovježbe, pomoć obitelji i prijatelja. Nama ako dođu pacijenti s receptom za antidepresiv, a mi smatramo da nema potrebe za tim, pokušamo ih odvratiti od uzimanja, a u najgorem slučaju im damo nešto na biljnoj bazi", kazao je djelatnik ljekarne, koji nas je zamolio da ne otkrivamo njegov identitet.

Depresija-mentalna bolest

Depresija je mentalna bolest koja uključuje osjećaje tuge, beznađa ili bespomoćnosti u trajanju od dva tjedna ili više. Depresiju često prati gubitak interesa za život, smanjena energija, osjećaj bezvrijednosti ili nemogućnost da obavljate poslove koje ste prije s lakoćom obavljali zbog nedostatka koncentracije. Neke depresivne osobe uopće ne osjećaju tugu nego apatiju. Sve im postaje sivo i isto. Niti dobre niti loše vijesti ih više ne uzbuđuju. Često čujemo tinejdžere ili čak odrasle ljude kako govore "u depresiji sam" i sutradan su opet normalni. Depresija nije privremeni osjećaj da ste "u bedu" zbog nekog nesretnog događaja u vašem životu. Ona je jedna jako opasna mentalna bolest koja kvalitetu života može znatno unazaditi ako se ne liječi na vrijeme. Jako depresivni ljudi često skrivaju svoje osjećaje i nastoje da ih drugi vide kao normalne, dok unutra pate i osjete samoću i nerazumijevanje. Depresija postaje sve češća među mladim generacijama.

Matea Oroz [ Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari