Budimir: Amerikanci od nove vlasti očekuju popravljanje položaja Hrvata

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u intervjuu za Dnevni list otkriva malo poznate detalje, kao i pozadinu posjeta službenom Washingtonu u kojem, kako tvrdi, nije naišao na nerazumijevanje američke administracije glede ustroja distrikta Posavina.

Istodobno, predstavnici američkih vanjskopolitičkih tijela ovaj su put prenijeli izričitu poruku kako se položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH mora popraviti, kako u Federaciji, tako i RS-u.

Tijekom razgovora s direktoricom Ureda za južnu i središnju Europu pri State Departmentu Jennifer Brush, predstavili ste, između ostalog, koncept preustroja Bosanske Posavine. Kakva je bila reakcija te u kojem smjeru američka administracija gleda na proces ispravljanja neravnopravne pozicije Hrvata?

"Na sastanku s Jennifer Brush, koja je direktorica u State Departmentu za južnu i središnju Europu te koja je jako upućena u prilike na našem području, predstavio sam nekoliko tema. Primjerice, razgovarali smo o sadašnjem stanju u Federaciji BiH, kao i političkim prilikama u cijeloj zemlji, s posebnim osvrtom na ideju o distriktu. Stav Jennifer Brush jest da BiH kao država mora biti funkcionalna, da nema govora o promjenama vanjskih granica ili podjelama zemlje te kako državne institucije moraju dodatno ojačati. Ipak, bitno je da Amerika očekuje da novoformirana vlast u Federaciji značajan dio svojih aktivnosti posveti poboljšanju pozicije Hrvata u institucijama ovog entiteta. Ovo se ne očekuje samo za Hrvate, nego i za Srbe u većem bh. entitetu. Od Federacije se očekuje u svakom smislu biti primjerom funkcioniranja, primjerice u gospodarskom sektoru, no isto tako predstavnici SAD-a, prenijela je Brush, smatraju da ovaj entitet mora pokazati na koji način treba djelovati BiH u kontekstu izjednačavanja prava naroda. Što se tiče distrikta Posavina, ja sam gospođi Brush iznio utemeljenost i opravdanost te ideje kroz jednu prezentaciju. Naime, u sadašnjem stanju mi imamo primjer funkcioniranja Distrikta Brčko koji je pozitivan, kako u smislu rada paritetne vlasti i pozicije naroda, tako i u procesu povratka. Ovo je osnova da se razmišlja o proširenju jednog takvog područja kako bi se proces povratka na neki način ubrzao u cijeloj Posavini. S druge strane, na ovaj bi se način stvorili uvjeti za značajniji gospodarski razvoj Posavine, koja ima ogromne potencijale, ali je nažalost u ekonomskom sivilu. Ideja nije naišla na neodobravanje kada je u pitanju State Department, ali isto tako nisu pružili konačan sud hoće li se krenuti u njezinu realizaciju. Međutim, za mene je itekako značajno da ideja nije odbijena."

Slične teme su se nametnule i na sastanku s visokim službenikom Nacionalnog vijeća za sigurnost Rickom Holtzappleom, čovjekom koji ima prilično bogato iskustvo na Balkanu. Možete li otkriti na koji će se način američka vanjska politika u bliskoj budućnosti ostvarivati u BiH?

"Prilikom razgovora s gospodinom Holtzappleom koji je direktor za Europu u Nacionalnom vijeću za sigurnost teme su bile prilično slične, no posebno ga je zanimao način na koji funkcionira nova vlast u Federaciji BiH te u kojem su smislu napravljeni iskoraci u popravljanju pozicije Hrvata. Holtzapple je ovom prilikom jasno izrazio očekivanja da će se pozicija Hrvata izjednačiti u Federaciji te je dao i određene sugestije na koji način postići da Hrvati i Bošnjaci imaju jednaka prava. U tom sam smislu i ja dao određene prijedloge. Međutim, moram naglasiti kako je zajednički stav u State Departmentu da su u RS-u Hrvati, ali i Bošnjaci gotovo potpuno obespravljeni te da je po pitanju jednakopravnosti Hrvata mnogo veći problem u RS-u nego u Federaciji BiH. Holtzapple s druge strane misli kako je u Federaciji u ovom trenutku mnogo jednostavnije popraviti poziciju hrvatskog naroda te se isto očekuje od SDP-a i SDA. Zajednička je ocjena kako u State Departmentu imaju stav o BiH kao o cjelovitoj državi te se očekuju određene modifikacije sadašnjeg ustavnog uređenja.
Također, osvrnuli smo se na činjenicu da se neformiranje Vijeća ministara reflektira i na Federaciju BiH, ali i cijelu zemlju."

Već ste naveli nakon povratka iz SAD-a da vam je bilo posebno drago susresti se s izvršnim potpredsjednikom Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) Zvonkom Labašem. Kakav je vaš dojam nakon ovog razgovora te na koji način hrvatska dijaspora gleda na stanje u BiH?

"Posebno sam zadovoljan zbog ovog sastanka, iako on nije bio prvotno planiran. Njemu sam iz prve ruke predočio sadašnje prilike u Federaciji BiH, državi, ali i cijeloj regiji. Posebno mu se svidjela ideja o distriktu Posavina, nakon čega je Labaš preko svojih kontakata osigurao sastanak s osobljem senatora Danny Lee Burtona, koji je predsjednik Odbora za vanjsku politiku u američkom Senatu, kao i osobljem senatora Eltona Galleglyja, što je zaista iznenađujuće.
To pokazuje da su ideje koje sam mu prezentirao pozitivno primljene te su naišle na odobravanje. U svakom slučaju stav je američkih Hrvata da hrvatski narod mora napokon definirati što mu je cilj. Američka dijaspora očekuje od hrvatskih političkih predstavnika u BiH da istupaju na isti način i brane svoje ciljeve. Jedino zajedničkim stavom i ciljem možemo naići na potporu institucija SAD-a. Dok smo god suprotstavljeni i imamo različite istupe u kontaktima s međunarodnom zajednicom, teško možemo očekivati značajniju podršku."

Kako je osoblje senatora Burtona i Galleglyja, s obzirom da se radi o ljudima iz Odbora za vanjsku politiku, reagiralo na vaše ideje o popravljanju položaja naroda u BiH?

"Oni s velikim zanimanjem prate razvoj situacije u BiH, kao i moguće refleksije stanja na Kosovu na političku scenu u našoj zemlji. Naime, upravo u vrijeme mog posjeta prilike na Kosovu su se dodatno usložile. Upoznao sam ih i s idejom o ustroju distrikta Posavina pri čemu moram naglasiti da od ovih ljudi nisam naišao na otpor i neodobravanje. Samo neodbacivanje ostavlja mogućnost za daljnje lobiranje i pokušaj stvaranja atmosfere i okolnosti za njezinu realizaciju."

Na koji biste način sumirali rezultate svog posjeta SAD-u te možemo li očekivati nastavak lobiranja za neke Vaše ideje, poput one o ustroju distrikta Posavina?

"Svakako je da ću nastaviti u smjeru razrađivanja potonje ideje te ću aktivno lobirati. Kao što sam svima govorio, proširenje Distrikta Brčko na distrikt Posavina bio bi uvjet za trajnu stabilizaciju BiH, a time i regije. S druge strane, poruka Washingtona je da što prije moramo ispuniti uvjete za NATO, čime bi se stvorila mogućnost jačanja kapaciteta države. Istodobno, predstavnici američke administracije naveli su i kako Federacija mora krenuti putem izjednačavanja prava naroda."

NATO i investicije

Jeste li se tijekom sastanaka dotaknuli i tema koje se tiču mogućnosti stranog investiranja u Federaciju BiH?

"Dužnosnici Bijele kuće i State Departmenta kao i osoblje američkih senatora se posebno osvrnulo na mogućnosti stvaranja pretpostavki za novo investiranje u Federaciju BiH i nastavak privatizacije javnih poduzeća. Naime, oni su svjesni da, dok je god politička situacija nestabilna, ne možemo očekivati značajnije investicije u BiH, što implicira i nemogućnost ekonomskog razvoja. U tom su kontekstu bili posebno zainteresirani za stav oko pristupanja NATO savezu, čime bi se napravio velik iskorak u stabilizaciji prilika koje su preduvjet za daljnje investiranje u BiH."

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari