U Grudama se otvara prva BH tvornica koja će upošljavati osobe s invaliditetom

Pošlog je utorka u Grudama održana zajednička sjednica predstavnika Udruge invalida ŽZH, Saveza invalida Federacije BiH te ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.

U uvodnom dijelu sjednice bilo je riječi o aktivnostima i iznalaženju modela zaštite osoba s invaliditetom na principu nediskriminacije što je ujedno i osnovno načelo konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Razgovaralo se o potrebi konkretnijeg planiranja financijskih sredstava ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH za 2012. godinu, vezano uz isplatu naknade za pomoć i njegu za osobe starije od 65. godina u ŽZH a koje imaju status i pravo po procjeni instituta.

Kada je Zijad Arapčić na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom nagovijestio skoro otvaranje tvornice koja će upošljavati osobe s invaliditetom, mnogima se činila ta izjava prilično nestvarna, što nije neobično za naše ovdašnje prilike.

Međutim, ova sjednica u Grudama ostat će zapamćena i po tome što je Jadranko Katana, direktor Tvornice urinara Kladanj, izvijestio nazočne o svim detaljima pripreme otvaranja pogona koje će uslijediti za oko dva mjeseca te da je već osigurano tržište za ove proizvode.

Naime, Savez invalida je sa njemačkom tvrtkom "Manfred Sauer", koja im daje licencu a koja je jedini proizvođač urinarnih kesa u Europi, već postigao dogovor u koje države bi ih mogli plasirati. Ova tvornica će biti prva takve vrste u BiH i druga u Europi.

U tvornici će biti zaposleno 40 osoba s invaliditetom, dok će oko 2000 osoba sa invaliditetom imati priliku raditi od kuće. Arapčić je naglasio da u tvornici neće raditi samo osobe sa invaliditetom zbog određenih fizičkih poslova koje one neće moći obavljati.

Sjednica je zaključena porukom da se sve zainteresirane osobe s invaliditetom trebaju prijaviti na evidenciju službe za zapošljavanje u svojim općinama kako bi na vrijeme završili potrebnu obuku za pojedine poslove.

Nakon sastanka Predstavnici Saveza invalida su posjetili članicu udruge invalida u Grudama koja je 100% invalid, koja je bila oduševljena posjetom.

bljesak.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari