Crveni Grm - azbest u ovom obliku nije opasan?

Mještani Crvenog Grma u općini Ljubuški već se neko vrijeme nalaze u nezavidnom položaju. Naime, na jednom zemljištu koje je u privatnom vlasništvu već nekoliko godina nalazi se azbestni otpad. Mještani koji su ovoga puta htjeli ostati anonimni, kazali su nam kako je otpad tu dovezen s nekadašnje vinarije "HEPOK" iz Ljubuškog, kada je ista bila renovirana.

Opasna azbestna vlakna

Sve je, kažu, u redu dok odlagalište ne bude zapaljeno pa se neugodan miris počne širiti na veće područje. Isto tako, mještani se pitaju kako taj otpad može tu stajati godinama budući da se nalazi uz samu prometnicu. Ustrajat će kažu u tome da se isto odlagalište ukloni te bude premješteno na odgovarajuću lokaciju. Budući da su nam rekli i to kako su na teren izlazili i općinski inspektori, kontaktirali smo ih, ali konkretan odgovor o mogućem rješenju ovoga problema od njih nismo dobili.

Razgovarali smo s Milanom Bubalom, sanitarnim inspektorom, koji nam je na samom početku razgovora kazao kako nije kompetentna osoba za davanje informacija u ovom slučaju te nas uputio na Anu Mišetić, komunalnu inspektoricu, koja je, kako smo doznali, ovaj tjedan na godišnjem odmoru. Ipak, od Bubala smo čuli kako mještani Crvenog Grma pa i okolnih mjesta nemaju potrebe za zabrinutošću budući da azbest u tom obliku u kojem se ovdje nalazi nije opasan za ljudski život.

Azbest je opasan, kaže Bubalo, samo kada je u tijeku njegova proizvodnja, odnosno azbestna prašina koja se tada stvara. Ovu činjenicu potvrdio nam je i Ivan Topić, ministar prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša ZHŽ-a, kazavši kako je azbest opasan za zdravlje ljudi samo kada se njegova vlakna nalaze u zraku koji se udiše, pa ga je zato opasno strugati, bušiti, razbijati, lomiti ili bilo kako obrađivati.

Nema razloga za zabrinutost

"Smrad o kojem govorite vjerojatno dolazi od gorenja komunalnog otpada, a ne nikako od azbesta, jer je on kao materijal vatrootporan", objasnio je Topić, dodajući kako do sada nije donesen nijedan provedbeni propis o postupanju s otpadnim azbestom, a odlaganje istog se u prošlosti obavljalo na općinskim sanitarnim odlagalištima, jer u županiji ne postoje određene lokacije za odlaganje takvog otpada. Ministar nadalje ističe kako nije upoznat s činjenicom da postoje divlja odlagališta otpadnog azbesta. Prema njegovu mišljenju, realnost je da postoje mnoga divlja odlagališta komunalnog i drugog otpada gdje vjerojatno završava i određena količina azbestnog otpada.

"U tijeku je izrada federalnog plana upravljanja otpadom koji bi trebao uspostaviti sustav skupljanja, prijevoza i odlaganja građevinskog otpada koji sadrži azbest. Također, ministarstvo je u izradi prostornog plana ZHŽ-a, gdje bi trebali rezervirati i planirati u prostoru lokacije za odlaganje ovakvog otpada. Sustavno treba rješavati sve probleme upravljanja otpadom, ali ne mislimo da je azbest trenutačno najvažniji po prioritetu. Dovoljno je takve lokacije evidentirati i sanirati zemljanim 'prekrivačem' do konačnog kvalitetnog rješenja" zaključio je Topić, još jednom ustvrdivši kako žitelji ove županije nemaju razloga za zabrinutost.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari