Udžbenička mafija

Kako ne vrijedi lanjski udžbenik iz zemljopisa za sedmi razred? Zar je Čvrsnica narasla, ili je možda Neretva promijenila tok, pita se roditelj čiji je sin ove godine pošao u sedmi razred. Njegova kći prošle godine je završila baš taj sedmi.

Razočaranje u školi

Kada je mlađi sin tijekom prošlog tjedna donio sestrine lanjske knjige u školu, ispostavilo se da mora kupiti čak osam novih knjiga. Tada je nastala utrka po knjižarama.

"Zašto ne vrijedi knjiga iz povijesti, kemije, matematike i tako redom. Je li možda znanost toliko napreduje da se svake godine moraju tiskati novi sadržaji? Zašto služe bilježnice ako se po knjigama piše? Zašto treba po nekoliko udžbenika za jedan predmet i tako redom? Znaju dobro oni kako su roditelji najosjetljiviji baš na potrebe djece te daju i posljednji fening za njih, a "mafijaši" to obilato koriste", rekao je ljutito razočarani otac.

Svi ministri prosvjete, a ima ih 13 u BiH, najavljuju više reda u udžbeničkoj politici, naravno od sljedeće godine, a slično se moglo čuti i pred početak prošle školske godine.

Kako je to lijepo zvučalo prije nekoliko godina, besplatni udžbenici. No kratko je trajalo, bolje reći nije ni bilo. Uglavnom jedna isporuka - s preporukom da učenici moraju čuvati udžbenike za sljedeće generacije. Uzalud su učenici uokvirivali knjige i brinuli se i o njima, već sljedeće godine najviše ih je završilo u peći.

O kvaliteti posebno

Drugo je pitanje tko sve piše udžbenike, tko vrši recenziju te posebice tko ih odabire kao najkvalitetnije od desetaka ponuđenih za isti razred i predmet. Kvaliteta udžbenika, već desetljećima nisu kriterij po kojem se odabiru knjige. Kuda sve hoda vuk i tko daje mlijeko, samo su neke od banalnih pogrešaka ili neznanja autora udžbenika, detaljan opis ovakvih i sličnih primjedbi recenzenata kod nekih udžbenika bio bi i dulji od samog udžbenika.

Dok se tako relevantni čimbenici u školstvu razmeću s izjavama kako će ovakvu neredu sljedeće godine stati u kraj, roditelji početkom svake školske godine uzmu tjedan dana odmora i lutaju po knjižarama i štandovima rabljenih knjiga, pokušavajući svojim školarcima osigurati valjane udžbenike. A cijene, da glava zaboli.

Pero Zelenika [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari