U Ljubuškom održana XV. sjednica Središnje uprave HKD Napredak

U Ljubuškom je u subotu održana XV. sjednica Središnje uprave HKD-a Napredak, kojom je predsjedao predsjednik prof. dr. Franjo Topić. Također, održana je i Izborna skupština HKD Napredak, podružnica Čapljina.

Članove Središnje uprave pozdravio je načelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić izrazivši zadovoljstvo što se sjednica održava u ovom gradu, čime se daje na značaju i samoj općini i Napretkovoj podružnici u Ljubuškom. "Ljubuška podružnica, koja uglavnom okuplja mlade ljude, puno je napravila na bogaćenju kulturnog života u našem gradu i nadam se da će Napredak i nadalje realizirati dobre projekte", rekao je Barbarić.

Središnja uprava osvrnula se na organizaciju 60. glavne skupštine koja je održana u Fojnici. Ocijenjeno je da je Skupština bila dosta dobra i plodna. Izraženo je i nezadovoljstvo što neke podružnice nisu poslale svoja izvješća o radu, niti poslale svoje zastupnike na Skupštinu. Jedan od zaključaka Skupštine je izrada strategije rada Napretka te je Središnja uprava danas raspravljala i o tom zaključku. Očekuje se aktivni angažman svih Napretkovaca u izradi ozbiljnog dokumenta, koji će biti usvojen na sljedećoj Skupštini.

Na sjednici je bilo riječi o radu podružnica, s posebnim naglaskom na probleme s imovinom u nekim podružnicama. Središnja uprava je donijela odluku da se u okviru Napretka utemelji udruga 'Nikola Šop', koja će raditi na promociji ovog velikog pjesnika, a i organizaciji 'Šopovih dana' u Jajcu.

Ljubuška podružnica je posebno istaknula projekt "Napretkovi ljubuški dani", u okviru kojih će biti održan značajan broj kulturnih i edukativnih manifestacija, a za koji je osigurano 40 000 KM. Projekt su podržali UNDP, Europska unija, Ministarstvo pravde BiH i Općina Ljubuški.

Podnesena su izvješća o poslovima i stanju u Napretkovom domu 'Trebević', Vrhbosanskom sveučilištu i Konviktu na Koševu u Sarajevu. Dragan Mijić imenovan je za upravitelja doma 'Trebević'.

"U Zagrebu još postoji dosta imovine koja nije vraćena Napretku, ali je dobra vijest da je vraćen jedan prostor u Jurišićevoj ulici. Nažalost, to je sve što se moglo vratiti u velikoj zgradi, budući su stanove otkupili stanari i na to se ne može računati", izvijestio je Topić.

Središnja uprava je donijela odluku o raspisivanju Natječaja za stipendije za iduću akademsku godinu. Središnja uprava će u idućoj godini nastaviti stipendirati prošlogodišnje stipendiste koji su upisali novu godinu studija, a dodatno se na natječaj mogu prijaviti studenti povijesti, hrvatskog jezika i prava.
Budući se ove godine obilježava 50 godina nobelove nagrade Ive Andrića Napredak će od 7. do 9. listopada u Travniku organizirati simpozij o Andriću, a u kontekstu njega kao Napretkovog stipendista, bit će govora i o suvremenoj misiji Napretka. Središnja uprava je na koncu pozvala sve članove Napretka da 24. rujna dođu na misno slavlje u Sarajevu na beatifikaciju Drinskih mučenica.

napredak.com.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari